Tradicija ili zakon?

SVAKA DRUGA ŽENA U SRBIJI ODRIČE SE NASLEDSTVA U KORIST BRATA: Ona se smatra kao "tuđa kuća" - a posledice nisu NAIVNE!

Autor Teodora Boškovski

Zbog čega se žene u Srbiji odriču nasledstva u korist brata iako imaju zakonsko pravo na isto?

Izvor: Youtube/PRVA TV/MONDO/Stefan Stojanović

U Srbiji u nekim oblastima tradicija pobeđuje zakona, pa tako svaka druga žena kod nas se odriče roditeljskog nasledstva u korist brata, a za koje po zakonu imaju prava. Zašto je to tako i kakva je situacija danas u Srbiji, u emisiji "150 minuta" na Prvoj televiziji objasnili su stručnjaci.

Model nasleđivanja koji je bio zastupljen do Drugog svetskog rata, a u kojem su samo muške osobe mogle da naslede roditeljsku imovinu i dan danas se zadržao u većini ruralskih krajeva u Srbiji, tačnije selima.

"Žensko dete kada se rodi smatralo se kao 'tuđa kuća' i kada se udaju i odu u drugu kuću, tek tamo su imale pravo nasleđa zajedno sa svojim mužem", objasnio je etnolog Ivana Ćirjaković.

Više od 44% žena odriče se nasledstva u korist brata, a samo 25 % žena u Srbiji poseduje imovinu na svoje ime. Tatjana Macura ispred udruženja "Mame su zakon" objasnila je da je kod nas to i dalje tradicija, a da je pritisak okoline i porodice jako veliki.

"Time, osim što gube vezu sa prvobitnom porodicom, one se između ostalog odriču i onog sigurnosnog dela koji bi im u budućnosti možda značio u slučaju da dođe do nekih nepredviđenih okolnosti u njihovom budućem životu, kao što je nasilje u porodici", objasnila je Tatjana i dodala da su pritisci okoline, pogotovo van grada, veoma veliki i od žena se još uvek očekuje da odreknu svog dela nasledstva. Podaci Republičkog geodetskog zavoda su pokazali da kuće u kojima žene na selu žive su u 80% slučajeva u vlasništvu muškarca, a 84% žena ne poseduje nikakvu zemlju.

"S obzirom da se danas žene, pogotovo u urbanim sredinama, nalaze i u radnom odnosu i moraju da se brinu o deci, veoma teško mogu deo primanja da odvoje i investiraju u neku nekretninu ili zemlju", zaključila je Tatjana za kraj.

"Najčešće žene koje se odreknu imovine nemaju ništa svoje, nemaju mogućnosti da podignu kredit ili trpe nasilje u porodici, te nemaju ni gde da odu i gde da se vrate", istakla je Katarina Ranković iz "Ženskog udruženja kolubarskog okruga" i dodala da su to pre svega dugoročni problemi o kojima se na početku ne razmišlja.

(MONDO)