O čemu je reč?

BEOGRAĐANIN KUPIO "KRVAVU BANANU", SRBI U PANICI: Dr Svetlana govorila o TEŠKIM METALIMA i da li je ovakvo voće OPASNO

Autor Maja Gašić

Dr Svetlana Stanišić govorila je o pojavi "krvavih banana" u Beogradu i otkrila da li su opasne po zdravlje.

Izvor: TV Prva/printscreen

Jedan Beograđanin zabrinuo je javnost nakon što je na društvenim mrežama objavio sliku "krvavebanane" koju je kupio u jednom domaćem prehrambenom lancu. Zapravo, reč je o voću koje je u svojoj unutrašnjosti imalo neku vrstu crvene, sluzave tečnosti koja podseća na krv.

Šta je uzrok ove pojave i da li je ovakvo voće opasno po zdravlje, u "Jutru" na TV Prva, govorila je prof. dr Svetlana Stanišić, stručnjakinja za ishranu.

"Tu se radi o biljnoj bolesti, biopatogenima i gljivicama koji daju braon i crvenu boju u unutrašnjosti banana", objasnila je dr Svetlana i objasnila da ove gljivice nisu baš specifične, a najveći problem predstavlja kad se ovakvo voće skladišti sa drugim. Tu postoji rizik da se prošire i za to je potrebno svega 48 sati. 

"Ovakve glivice u skladištu mogu da se prošire, ali nisu štetne za ljude."

Pogledajte sliku "krvave banane" koja je osvanula na mrežama i koja je uzbunila Srbe. 

"Nisu sve gljivice i bakterije patogene," nastavlja dr Stanišić. "U crevima imamo preko 1.000 bakterija. Ovakve banane ne moramo da jedemo, ali nam se ništa ne bi desilo i da ih  pojedemo", objasnila je profesorka i demantovala da je reč o teškim metalima u voću, što je jedna od  teorija koja se proširila na mrežama. 

"Pročitala sam i da ljudi misle da pojava 'krvavih banana' zapravo ima veze sa teškim metalima, ali oni nisu vidljivi golim okom. Reč je o biljnim bolestima koje ne mogu da se uoče spolja" još jednom ističe.  

Na pojavu ovakvog voća najviše utiču klimatske promene i ako se nastavi trend sa temperaturama, pojačaće se biljne bolesti, upozorava stručnjakinja za ishranu. 

Na šta sada da obratimo pažnju kad kupujemo voće? Da li smemo da jedemo banane koje su prezrele i potamnele ili su štetne po zdravlje? 

"Takve banane se lakše vare. One se beru zelene i takve prodavci naručuju. Tokom transporta se sazrevanje kontroliše uz pomoć hormona i uslova u kojima se skladište. Kako ovo voće sazreva, tako samo ima više šećera i lakše se vari, jedino što nisu lepe na oko", kaže stručnjakinja i napominje da svakako nisu štetne.

A koje voće je najzdravije u zimu?

"Najbolje voće je uvek sezonsko. Južno voće ima obilje vitamina C i dobro za zimu, ali ipak  sezonsko ima najviše vitamina. Zapravo, kojegod voće da uzimate, to je uvek dobro", zaključila je profesorka Svetlana Stanišić. 

MONDO