Stil

NORMALNO JE DA KOSA OPADA, ALI PREKO OVOGA JE ALARMANTNO! Dr Abunser o transplataciji kose - evo kome i kada je POTREBNA

Autor Teodora Boškovski

Doktor Šabi Abunser objasnio je kako sprečiti ćelavost, ali i kako izgleda transplatacija kose!

Izvor: TV Prva/screenshot

Opadanje kose mnoge može da zabrine i zapita šta nije u radu sa njihovim zdravljem. Upravo je ono jedno od ozbiljnih zdravstvenih problema koji može i te kako da ostavi traumatične posledice, kao i pad samopouzdanja.

Da li je i kada vreme za transplataciju kose i kako se boriti sa njenim gubutkom? Upravo se na ova pitanja, gostujući na Prva Tv, osvrnuo dr Sadi Abunaser, član Svetskog udruženja za transplataciju kose.

Na početku, on se osvrnuo na postojanje dosta faktora koji mogu da utiču na gubitak i kvalitet kose. Kako je istakao najčešće je to zbog genetskog faktora.

"Takođe i tretiranje kose može da utiče na gubitak, ali u tom slučaju može da se leči taj deo kose", objasnio je dr Abunser i dodao da takvo lečenje iziskuje određene terapije, kao i prestanak neadekvatnog tretitanja kose. Neki od njih su i hemikalije, poput amonijaka u farbi za kosu ili blanš.

Doktor je objasnio da se adrogenska elopecija (muška ćelavost), inače genetski nasledna, može javiti i kod žena, pogotovo kada imaju neki hormonski disbalans.

Kada je znak za uzbunu?

"Alarmanto postaje kada se previše proredila kosa. Postoji neki sezonski period u kojem je kosa normalno da opada, jesen ili proleće. Tu se dosta linjamo i do 100 dlaka dnevno je normalno opasti", obajsnio j edr Abunaser.

Proces transplatacija kose

"Pacijenti sa adrogenskom alopecijom koji imaju trajan gubitak kose, oni su već kandidati za transplataciju. Sam proces je premeštanje dlake sa potiljačne donorske regije na mesta gde je to i potrebno. Koristi se lokalna anestezija, isto kao kod zubara", objasnio je doktor.

(MONDO)