Statistika

SRBI SE LJUTE ISTO KAO I NAŠI SUSEDI! OBJAVLJENA MAPA: Evo ko je "SVAĐALICA" BROJ 1 na Balkanu - da li se slažete?

Autor Teodora Boškovski

Da li znate u kojoj meri se Srbi dnevno ljute, a koliko naši susedi i ostali narodi? Osvanula je mapa!

Izvor: Shuterstock/maps.are.amazing

Psiholozi, sociolozi, etnolozi više puta su isticali da georgrafija, istorija i samo podneblje mogu da utiču na karakter osobe, odn. na karakter samih naroda. Pa tako, kod nas važi pravilo da su Srbi sa severa, odn. Vojvođani, nešto staloženiji i hladniji, dok su južnjaci vatreni, energični i burnije reaguju.

A kakvo je stanje u Evropi i gde smo mi tu pozicionirani kada je reč o jednoj negativnoj emociji - ljutnji, tj. besu? Nedavno je na profilu koji se bavi statistikama osvanula mapa koja prikazuje u kojoj meri se narodi Evrope ljute i susreću sa besom.

Iako i nama zna da "izgori" fitilj, Srbija se ipak nije našla na visokom mestu. Prema ovoj mapi, samo 22 odsto građana Srbije se svakodnevno ljuti, a istu poziciju delimo i sa našim susedom - Bosnom i Hercgovinom.

Ubedljivo prvo mesto sa 48 odsto svakodnevnog besa i ljutnje, zauzela je Turska. Ukoliko je neko imao prilike da poseti ovu zemlju mogao je da se uveri da Turci mogu nekad da budu razdražljivi, pogotovo kada je reč o kupovini, plaćanju i cenkanju. Odmah, na drugom mestu, našao se naš južni sused - Severna Makedonij sa 26 odsto stanovnika koji tokom jednog dana dožive nalete besa i ljutnje. Zatim slede Malta i Poljska sa 24 odsto.

Izvor: Instagram/maps.are.amazing

Kada je reč o ostalim zemljama iz regiona, Hrvatska i Slovenija imaju samo 14 posto stanovništva sa ovim emocijama. S druge strane, u većoj meri staloženiji i tolerantiji narodi su Finska (pet odsto), Estonija (šest), Holandija i Portugal sa osam odsto.

Ovi podaci zasnovani su prema istraživanju firme "Gallup Global Emotions".  Uzorak je rađen među populacijom od starosti iznad 15 godina. Indeksi su izračunati iz anketa koje su se radile u 122 zemlje tokom 2021. i početkom 2022. godine.

(MONDO)