Veganska ishrana je, bez sumnje, i dalje tema koja u Srbiji izazive brojne polemike. Dok pojedini misle da je zdravija i kunu se u njene benefite, postoje i oni koji tvrde da su namirnice životinjskog porekla neophodne u svačijoj ishrani zbog visokog nivoa proteina. O ovoj temi su često govorili i stručnjaci, a sada je sproveden eksperiment koji je doneo jasne rezultate.
Braća blizanci odlučili su da se različito hrane u periodu od 12 nedelja. Hugo i Ros Tarner želeli su da vide kako će se telo menjati, a pomogli su im profesori sa Univerziteta "King's College" u Londonu, koji su pratili njihovu težinu, holesterol, telesnu masnoću i mnoge druge stvari.
Levo na fotografiji je Hugo, muškarac koji je konzumirao samo veganske namirnice, a na desnoj strani je Ros koji je jeo velike količine mesa. Stručnjaci su istakli da su braća bili idealni ljudi za ovo istraživanje jer su jednojajčani blizanci. Osim prepisane ishrane, imali su treninge izdržljivosti pet do šest puta nedeljno. Iako su unosili isti broj kalorija, namirnice su se razlikovale po sastavu. Dvanaest nedelja bilo je dovoljno da se primete prvi rezultati, a evo šta su stručnjaci ustanovili:
Hugo, koji je bio na veganskoj ishrani, imao je znatno manji holesterol, kao i više energije koja tokom dana nije opadala. Nivo šećera u krvi nije opadao ranije, a njegov mentalni fokus je bio bolji. S druge strane, Hugo je naglasio da je izgubio libido, a stručnjaci su istakli da se to može razlikovati od osobe do osobe.
Ros, koji je jeo meso, na početku eksperimenta imao je 79 kilograma i 13 odsto masnoće, a njegov holesterol je ostao isti do kraja istraživanja. Kako bi dobili što preciznije rezultate, blizanci su nastavili sa ovim eksperimentom. Žele da traje bar šest meseci, a najviše godinu dana.
Lekari su takođe prikupili fekalne uzorke pre i nakon istraživanja i otkrili zanimljive stvari. Hugovi mikrobiomi bolje su štitili od hroničnih bolesti kao što su gojaznost i dijabetes tipa 2, što dokazuje da veganska ishrana pogoduje održavanju zdravog mikrobioma. Ipak, i kod Rosa su uočeni učinci na mikroorganizme koji su se malo promenili.
(MONDO)