SAVETI

NAJGORA HRANA KOJU MOŽETE DA IZABERETE ZA VEČERU: Doktorka objasnila - brzo se gojite, a metabolizam "STRADA"

Autor Tamara Veličković

Dijetetičarka otkriva koju namirnicu nikada ne treba da jedete u večernjim satima.

Izvor: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Testenina je veoma raznovrsna i uz nju možemo da dodamo gotovo sve, od povrća, preko mesa, krompira… Ipak, ako želite da smršate, testenina nikako ne bi trebalo da se nađe u vašoj ishrani. Večera ima ogroman uticaj na naše telo, a testenina je namirnica koja usporava metabolizam i povećava otpornost na insulin.

Doktorka Andrea Maksim i dijetetičarka Trista Best otkrivaju da je testenina ubedljivo najgora hrana koja treba da se jede za večeru. "Testenina na bazi pšenice će podići nivo insulina i izazvati upalu. Pšenica u testenini je prirodno zapaljiva i telo je ne vari dobro. Upala dovodi do nadimanja, što može da izazove zadržavanje vode. Gustina ugljenih hidrata povećava insulin, što podiže šećer u krvi i izaziva više akumulacije masti", objasnila je doktorka.

Dijetetičarka savetuje da birate testeninu od durum pšenice i žitarica od celog zrna. Prema pravilu, cela zrna bi trebalo da budu deo našeg menija svaki dan, a ovo je odličan način da kombinujete prijatno sa veoma korisnim. Ipak, to ne menja činjenicu da ne treba da jedete za poslednji obrok u toku dana.

U jednoj američkoj studiji objavljenoj u Metabolism, uobičajena konzumacija rafinisanih ugljenih hidrata, poput rafinisane testenine, povezana je sa povećanjem krvnog pritiska. Visok krvni pritisak može da izloži vaše telo riziku od razvoja stanja poput srčanih oboljenja.

(MONDO)