Prvi maj se uveliko slavi i danas je dan kada najviše ljudi širom Srbije jede roštilj, a obično u kombinaciji sa lukom. O tome koliko ova kombinacija može da bude problematična, govorio je dr Vojislav Perišić, čak je predložio i bolju kombinaciju koja ne izaziva tegobe. Ipak, ogromne količine hrane i preterivanje svakako kod mnogih izazivaju muke sa varenjem. Nadimanje, gorušica, gastritis... samo su neke od negativnih posledica roštiljanja za prvi maj.
A evo i kako da rešite probleme sa varenjem.
"Neumerenost u ishrani tokom praznika je ogroman stres za organizam. Veliki su rizici ne samo od trovanja, već i od pogoršanja pankreatitisa ili holecistitisa (upala žučne kese)", kaže gastroenterolog Ilja Nevzorov.
Gastroenterolog podseća i da čak i blagi osećaj mučnine ili peckanje u grudima posle roštilja, salata i drugih jela treba da bude jasan znak da treba da se prekine sa hranom. To je način na koji telo šalje signal da mu je "svega" previše, a posebno ako je još alkohol u igri.
Prema rečima lekara, najefikasniji savet u ovom slučaju bi bio da na prvi znak gorušice uzmete antacide (lekove za poremećaj kiselosti u želucu), koji brzo povećavaju pH u želucu i stvaraju zaštitnu barijeru.
Međutim, kako je velika verovatnoća da kraj sebe nećete imati ovu vrstu tableta, može da pomogne i "prirodni lek". Čaša kisele vode će pomoći, ali ako je pripremite na ovaj način: zagrejte je malo i sačekajte da mehurići "ispare". Proces ćete ubrzati ako je neprestano mešate. Tek kad više ne bude mehurića, popijte vodu. Vrlo brzo ćete osetiti olakšanje.
Ipak, "lek" kome svi pribegavaju u borbi protiv gorušice - sodi bikarboni, nikako se ne preporučuje. Nakon neutralisanja kiseline, prah se pretvara u ugljen-dioksid, što će uzrokovati podrigivanje i čak pogoršati tegobe.
(MONDO)