SAVETI

OVU SALATU SRBI OBOŽAVAJU, A NUTRICIONISTA OTKRIO KAKO JE TREBA JESTI: Paradajz i krastavac - kombinovano ili odvojeno?

Autor Tamara Veličković

Salata sa krastavcem i paradajzom omiljena je na našim prostorima, ali da li je zdrava?

Izvor: Shutterstock/Fanfo

Salata sa krastavcem i paradajzom je popularna i omiljena u našoj zemlji. Iako smo navikli da paradajz i krastavac jedemo zajedno, retko ko se zapita da li ove dve namirnice u kombinaciji mogu negativno da utiču na zdravlje. Alena Paretsku, ruska nutricionistkinja objašnjava u čemu je tajna u ovim sastojcima i konzumiranje ove salate može da stvori neke probleme.

"Skoro svi prave i jedu salatu od krastavaca i paradajza sa zelenilom, ali postoje dokazi da sve moguće prednosti povrća, kada se pomešaju u jednoj salati, mogu delimično da se neutrališu. Veruje se da zbog sastavnih komponenti ovog povrća njihova kombinacija izaziva procese fermentacije u želucu i crevima. Ovo može da izazove nadimanje i iritaciju digestivnog trakta", objašnjava nutricionistkinja.

Paradajz sadrži veliku količinu askorbinske kiseline (vitamin C), a krastavci enzim askorbinazu, koji razgrađuje i neutrališe vitamin. Osim toga, krastavci sadrže mnogo vode i vlakana, a paradajz ima dosta kiselina, pa njihova zajednička apsorpcija može da optereti digestivni trakt. Kod ljudi sa osetljivim crevima, ova salata može da izazove dijareju.

Takođe, krastavci zbog svog sastava formiraju alkalno okruženje, dok paradajz ima kiseli sastav. Kao rezultat, dolazi do reakcije neutralizacije sa smanjenjem aktivnosti onih korisnih jedinjenja koja se nalaze u obe vrste povrća. Takođe, postoji još jedna kombinacija koja bi trebalo da se izbegava, a to je testenina i sir ili testenina i meso. Testenina je bogata skrobom, a skrob i protein se vare drugačije, pa ako ih jedete istovremeno, mogući su problemi sa varenjem.

(MONDO)