SAVETI

ZNATE LI VI KOLIKO U 100 GRAMA LUBENICE IMA KALORIJA?! Dr Filgud - "Moj drug je na VOĆNOJ DIJETI, a nema pojma šta radi"

Autor Tamara Veličković

Saša Plećević, poznatiji kao doktor Filgud, upozorava na dijete sa voćem i otkriva kako preterani unos utiče na organizam.

Izvor: Prva TV/Printscreen

Mnogi misle da je voćna dijeta idealno rešenje za brzo mršavljenje. Osvežava nas tokom vrelih dana, čini nas sitima, a na taj način unosimo mnogo vitamina i minerala. Ipak, preterani unos voća može negativno da se odrazi na našu telesnu težinu, ističe Saša Plećević, poznatiji kao doktor Filgud. Umesto da primetimo koji kilogram manje, dobijemo potpuno suprotan rezultat.

"Voće koje ima nizak glikemijski indeks su borovnice, maline, kupine, ribizle. Imaju vlakana u sebi i vode. Voće je zdravlje, ali preterano voće vodi u gojaznost. Holesterol i trigliceridi nastaju od masne hrane, ali najviše nastaju od šećera. Možete da se ugojite na voću ako ga unosite više nego što ga trošite, a možete da smršate i uz masno meso ako unosite manje nego što trošite", otkriva dr Filgud u emisiji "150 minuta" i dodaje da je dijeta na voću najveća greška.

"Ako jedete borovnice, kupine ili maline, dve poluzatvorene šake su dovoljna porcija. Dve voćke ako su u pitanju breskve, jedna banana, kriška lubenice. Ipak, lubenica je puna vode. Ima vitamina, vlakana, šećera fruktoze. Preterani unos vodi u mast. Moj drug Ognjen iz Banja Luke drži dijetu samo voćem i to lubenicom. Pojede 15 kilograma lubenice, a u 100 grama ima 30 kalorija! Petnaest kilograma je 4.500 kalorija! Naravno da se goji", objašnjava dr Filgud.

U tom slučaju, lubenica postaje čist šećer.

"Kocka šećera je saharoza. On se sastoji iz dva šećera - jedan je glukoza, drugi fruktoza. Kad jedete lubenicu, kao da ste uneli šaku ovih kockica šećera. Nikako dijete voćem. Ognjen krenuo na dijetu voćem, jede 15 kilograma lubenice, pa kilogram breskvi, pa pije ceđene sokove. On unese 7.000 kalorija dnevno i kaže: 'Kako nisam smršao, ja jedem samo voće'. Obrok ne može da se zameni šakom borovnica. Nikada se ne menja sa voćem, voće je užina. Najgora stvar leti je da jedete jagnjence, masnoću, krompir, pa se zasladite lubenicom. Najmanje tri sata između obroka treba da prođe, to kaže i Svetska zdravstvena organizacija", kaže dr Filgud i otkriva kako izgleda najbolja ishrana tokom vrućina:

"Pijte čajeve tokom leta. Kad pijete hladnu vodu, samo se znojite, a čaj je mnogo bolji za hidrataciju. Tokom letnjeg perioda unosite velike količine svežih salata, prelijte ih maslinovim uljem. Jedite složene ugljene hidrate, integralni pirinač, ražani hleb, proteine, ribu, sireve. Mogu manje masna mesa, ćuretina i piletina, kao i manje masni mlečni proizvodi", savetuje dr Filgud.

BONUS VIDEO:

(MONDO)