Sa prvim zracima sunca dolaze i neke nove odluke, a na visokom mestu njihove liste kotira se tema koja mnogima pada teško - mršavljenje. Tragamo za dijetama i posebnim režimima ishrane, često nesvesni da drastičnim promenama i merama rizikujemo zdravlje. Saša Plećević, poznatiji kao doktor Filgud, često upozarava na opasnosti rigoroznih procesa mršavljenja, a za Kurir TV otkrio je šta treba da izbegavamo.

"Najefikasnija je umerenost. Izbegavajte četiri bele smrti: velike količine soli, šećera, masne hrane i belog brašna. Najosnovnije stvari za pravilan način ishrane su da znate šta jedete, koliko jedete, kada jedete i na koji način je hrana pripremljena", rekao je dr Filgud i dodao da treba da se "uobročimo".

"Da imamo doručak, ručak, večeru. Idealno vreme za doručak je u 9 sati, u proseku. Od 7 uveče do 9 ujutru ne jesti ništa. Za zdrav život i za kilažu najvažnije je kad legnemo i koliko spavamo. Naša šaka je pokazatelj i mera za količinu. Pripremajte hranu bez masti, na umerenim temperaturama. To je suština, umerenost", rekao je.

Na pitanje šta misli o autofagiji, dr Filgud je otkrio da je idealna za određene stvari.

"Godine 2016. Japanac je dobio nagradu za tu ishranu u lečenju raka. Jedan period organizam treba da bude bez hrane, ali nikako 20 sati! Time se opet remeti fiziologija organizma. Poslednji obrok u osam uveče, prvi obrok u osam ujutru. Smanjite sve što ste jeli do sad, na pola, šetajte, ubacite fizičku aktivnost, pratite ove savete i smršaćete. Jedite sve, ali budite umereni", naglasio je dr Plećević.

(MONDO/Kurir)