Poslednji izveštaj radne grupe za Zaštitu životne sredine ukazuju na prisusustvo preko 100 pesticida koji su korišćeni za zaštititu i konzervaciju namirnica. Osim toga, pojedino voće i povrće sadrži hemijsku supstancu koja je zapravo neurotoksična i može da šteti kako deci, tako i odraslima.

Dr Filgud je gostujući na Prvoj na početku otkrio šta su pesticidi, gde ih najviše ima, a zatim se osrvnuo na njihovo uklanjanje.

"Pesticidi su proizvodi koji su hemijskog ili biološkog porekla i oni služe za borbu portiv štetočina na biljkama. Neka svetska istraživanja pokazaju da nema pesticida, ti usevi bi bili 70 odsto manji, jer bi ih pojele štetočine", objasnio je dr Filgud i dodao da postoje tri vrste pesticida - fungicidi (protiv gljivica), insekticidi (protiv insekata) i herbicidi (protiv korova).

Doktor je dodao da ukoliko se pesticidi pravilno koriste ne bi trebalo da imaju štete na ljudsko zdravlje, međutim zbog dobijanja što boljih prihoda, oni se i te kako zloupotrebljavaju. Prema savetima dr Filguda, postoji način kako da očistimo pesticide sa voća ili povrća pre same upotrebe. Potrebno je da ono odstoji nekih 30 minuta u vodi, dok salatu, na primer, treba da peremo list po list.

"Jagode prema izveštajima imaju najviše pesticida, zatim spanać, grožđe, mandarine, pa i jabuke", dodao je dr Filgud. S druge strane, radna grupa za Zaštitu životne sredine navela je listu najčistijeg voća, među kojima su se našli: ananas, kivi, dinja, avokado i kukuruz šećerac. Takođe, najmanje pesticida registrovano je kod luka, graška, patlidžana, brokolija, kupusa i gljiva.

(MONDO)