SAVETI

PO ČEMU SE RAZLIKUJU 2 NAJZDRAVIJA NAČINA ISHRANE? Lekari ih konačno uporedili i otkrili koja je za nijansu BOLJA!

Autor Tamara Veličković

Mediteranska ishrana i DASH dijeta smatraju se najzdravijim načinima ishrane. U čemu je razlika između njih?

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Mediteranska ishrana decenijama se smatra najzdravijim načinom ishrane. Povrće, maslinovo ulje, beli luk, paradajz, samo su neke od namirnica bez kojih mediteranska ishrana ne može da se zamisli, a sve su veoma zdrave. Količina prerađene hrane i dodatog šećera u ishrani svedena je na minimum, a uključuje daleko manje mesa nego što se jede u proseku.

Drugim najzdravijim načinom ishrane smatra se DASH dijeta. DASH je skraćenica za "Dijetetske pristupe zaustavljanju hipertenzije". Ova dijeta uključuje nizak nivo soli, dodatog šećera, ulja, alkohola i prerađene hrane, a visok nivo povrća, voća, celih žitarica i mahunarki. Ipak, svi se pitaju jedno: po čemu se mediteranska ishrana i DASH dijeta razlikuju? Dr Amit Khera, koji je pomogao da se definišu smernice za ishranu i koji je profesor medicine, rekao je da su DASH dijeta i mediteranska dijeta više slične nego što su različite. Ipak, postoje dve ključne razlike između ove dve dijete:

Mediteranska dijeta je manje stroga prema alkoholu

Najveća razlika između mediteranske i DASH dijete je alkohol. Ako konzumirate mediteransku ishranu, možete da pijete umerenu količinu alkohola, obično vino, uz obroke - ne više od jedne čaše vina dnevno za žene ili dve za muškarce, navodi Klinika Mejo. Važno je napomenuti da Svetska zdravstvena organizacija kaže da ne postoji bezbedna količina alkohola koja ne utiče na zdravlje. DASH dijeta može da sadrži veoma malo alkohola. Dijetetičarka Danijela Smit rekla je da svojim klijentima koji prate DASH dijetu govori da piju samo jedno piće nedeljno.

DASH dijeta bolja za one koji pate od povišenog krvnog pritiska

Američko udruženje za srce je DASH dijetu rangirao iznad mediteranske dijete za zdravlje srca jer se "mediteranska ne fokusira na smanjenje količine soli u vašoj ishrani". DASH dijeta je napravljena da utiče na smanjenje visokog krvnog pritiska, kroz smanjenje količine soli i pojačavanje hranljivih materija. So čini da vaše telo zadržava vodu. Previše soli povećava količinu vode u krvi, vrši pritisak na krvne sudove i dovodi do visokog krvnog pritiska.

BONUS VIDEO:

(MONDO)