VIDEO

NOVO MLEKO POSTALO HIT U SVETU, A SAD ZALUDELO I SRBE! Piju ga za dugovečnost, stručnjaci kažu da je "VELIKI IZAZOV"

Autor Tamara Veličković

Posle sojinog i bademovog, pojavilo se još jedno mleko za koje interesovanje polako, ali sigurno raste.

Izvor: Shutterstock/Oxana A

Kada je jedna švedska firma proizvela mleko od krompira, nastala je pometnja. Šveđani ga piju za dugovečnost, kažu da je odličan izvor vlakana, vitamina B12, gvožđa i folata. Uz sojino i bamedovo, zauzelo je visoko mesto na listi najtraženijih, a prodaje se u tri varijante: original, barista i nezaslađeno. Cena mleka se kreće od 3 do 5 evra, odnosno od 350 do 600 dinara.

Recept je preuzet od profesorke Eve Tornberg sa Univerziteta Lung koja je još 2017. proizvela neobično ukusnu i kremastu "emulziju od krompira". Proizvođači tvrde da je ovo mleko dobar izvor vitamina C, kalijuma, magnezijuma i antioksidansa, kao i da je od svih biljnih napitaka najmanje štetan za okolinu. Mleko od krompira sadrži manje šećera i masnoća i ne sadrži uobičajene alergene. Zato je odličan izbor za ljude koji su osetljivi na laktozu, gluten ili orašaste plodove.

Šta za ovo mleko kažu stručnjaci? "Jedan veliki izazov sa domaćim biljnim mlekom je taj što im nedostaje obogaćivanje drugih hranljivih materija koja sadrži kravlje mleko ili neko drugo biljno mleko iz prodavnice. Važno je da vitamine dobijate iz druge hrane ili suplemenata", upozorava Ketrin Perez, veganska dijetetičarka.

Kako napraviti ovo mleko?

Ogulite krompire i skuvajte ih. Kada su gotovi, ubacite ih u blender. Dodajte im vode do pola i malo mlevenih badema, ukoliko želite. Dodajte prstohvat soli i prirodni zaslađivač. Po želji dodajte i malo ekstrakta vanile. Sve to zajedno izblendujte i stavite u posudu. Ceo proces možete da pogledate u snimku:

Mleko od krompira
Izvor: YouTube/The Green Creator

BONUS VIDEO:

(MONDO)