KOLIKO SE MESO ČUVA POSLE PRAZNIKA, A ŠTA NE SME DA SE ZAMRZNE? Stručnjaci: Svi prave istu grešku, ovo je GLAVNO pravilo

Stručnjaci otkrivaju gde ljudi najčešće greše kada je reč o ostacima hrane sa praznične trpeze!

Mondo

Da li ste znali da postoje pravila kada je u pitanju pakovanje i čuvanje hrane koja je ostala nakon praznične trpeze? Stručnjaci Lauren Alen i Nikolas Nedeliski ističu da mnogi ljudi imaju tradiciju da iskoriste sve ostatke, ali i da nije svejedno na koji način će se hrana čuvati i zamrzavati. Ovo su pravila koje je važno da znate:

Meso

Čuvajte višak mesa, ćuretine, govedine ili drugog u roku od dva sata od serviranja. Treba ih odvojiti od kostiju i čuvati u plitkim, hermetički zatvorenim posudama. Na taj način će ostati sveže u frižideru tri do četiri dana, a možete ih zamrznuti za čuvanje.

Povrće

Većina povrća kao što su boranija, pire krompir, kriške slatkog krompira, ostaće sveže u hermetički zatvorenoj posudi tri do četiri dana u frižideru. Lisnato povrće se brže kvari, pa ga morate potrošiti u roku od nekoliko dana. Ukoliko nisu napunjeni sastojcima poput sira, većina povrća može da se zamrzne na jedan do tri meseca.

Dezerti

Kremaste kolače, pudinge ili torte treba jesti u roku od samo nekoliko dana i nemojte ih zamrzavati. Međutim, praznične kolačiće možete zamrznuti i držati u zamrzivaču do šest meseci.

Hranu stavite bliže izvora hladnoće

"Prvo i najvažnije, sve ostatke hrane sa praznične trpeze odložite odmah u roku od dva sata. Prebacite meso u plitke, hermetički zatvorene posude kako biste omogućili brzo hlađenje. Kuvano povrće i prilozi zahtevaju isti tretman - dovoljno je da ih ohladite pre nego što ih spakujete i stavite u frižider. Tvrđe slojeve hrane stavite na dno i ivice posude za skladištenje, a mekše delove u sredinu, kako biste imali protok vazduha", objasnio je Nikolas.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

ISHRANA  Kurir TV

(MONDO/T.V.)