SAVETI

3 NAJGORA DORUČKA ZA KOJA VAS LAŽU U REKLAMAMA! Dijetetičarka: Šećer u krvi skače, a kilogrami se lepe!

Autor Tamara Veličković

Dijetetičarka je izdvojila tri najgora doručka za koje mnogi veruju da su odlična opcija!

Izvor: Mondo

Ako za doručak jedete prerađene žitarice, beli hleb ili voćni jogurt, trebalo bi da regulišete ishranu, tvrdi dijetetičarka Krutika Nanavati. Ona je za portal She Finds otkrila najgore namirnice za doručak koje se u reklamama često promovišu kao najbolji izbor. Prema njenim rečima, nakon konzumacije obroka koji slede u nastavku, šećer u krvi naglo skače, a kilogrami se lepe za vas. Evo o kojoj hrani je reč:

Prerađene žitarice

Skoro svi veruju da su žitarice odlične za jutro. To važi za ovsene pahuljice od celog zrna koje su bogate vlaknima i stabilizuju šećer u krvi. Ipak, kada je reč o prerađenim žitaricama, čine suprotan efekat - dovode do porasta šećera i nakupljanja kilograma. Sadrže visok nivo rafinisanih ugljenih hidrata i dodatog šećera, objašnjava dijetetičarka.

Beli hleb

Beli hleb je mnogima osnova za svaki obrok, a idealno bi bilo ako biste ovu naviku postepeno izbacivali iz ishrane. Dijetetičarka kaže da ima jako malo vlakana, zbog čega se brzo vari i dovodi do debljanja. Za rezultat dobijate skok glukoze i nagli pad, što dalje izaziva glad i prejedanje, kaže Krutika Nanavati. Odličan izbor za doručak su jaja koja imaju visok sadržaj kvalitetnih proteina. Doprinose sitosti i održavaju stabilan nivo šećera u krvi.

Voćni jogurt

Voćni jogurt je ukusna poslastica, a mnogi imaju običaj da ga popiju ujutru. Dijetetičarka objašnjava da voćni jogurti sadrže šećere, sirupe i veštačke zaslađivače. Mogu da dovedu do brzog porasta šećera u krvi, što nije pogodno za osobe koje imaju dijabetes. Dijetetičarka kaže da takođe dovode do viška kalorija, a za najbolju opciju navela je grčki jogurt bez dodatog ukusa. Sadrži proteine i malo šećera, a uz njega možete pojesti orašaste plodove ako želite da obezbedite dodatnu količinu vlakana i zdravih masti.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)