SAVETI

5 STVARI NIKAD NE RADITE POSLE DORUČKA! Prijaju vam, ali izazivate neprijatne simptome

Autor Tamara Veličković

Saznajte koje su najčešće greške koje ne bi trebalo da pravite posle doručka!

Izvor: YouTube/Lucile

Brzina varenja obroka zavisi od mnogih faktora, uključujući koliko jedemo, šta jedemo i kako se ponašamo nakon obroka. Ponekad doprinosimo neprijatnom osećaju koji nastaje od prejedanja, ne shvatajući da štetimo sebi. Šta ne treba raditi raditi posle doručka da biste izbegli neprijatne tegobe?

Spavanje

Većina nas verovatno sanja o tome kad odemo od stola. Pun stomak i prijatan osećaj topline čine nas pospanim. To je zbog manjeg dotoka krvi u mozak jer je u tom trenutku usmerena na probavni sistem koji intenzivno radi. Uprkos tome, ne treba ležati posle obroka, jer ležanje otežava proces varenja.

Čaj

Mnogi ljudi ne mogu da zamisle da jedu bez čaja, ali ovo nije uvek dobra ideja. Čaj ograničava apsorpciju gvožđa. Osim toga, ispijanje pića tokom jela razblažuje probavne sokove u želucu, tako da je potrebno duže i manje efikasno varenje.

Voće

Često posežemo za voćem kao dezertom posle jela. Veoma je zdravo, ali sadrži dosta šećera i ako ga pojedemo odmah posle obroka, ostaće u stomaku. Kao rezultat, može da dovede do različitih problema sa digestivnim sistemom. Voće je najbolje jesti dva sata posle obroka kako bi telo izvuklo najviše koristi.

Sport

Ima i onih koji žele da se aktiviraju posle jela i rade vežbe. Ovo nije najbolje rešenje, jer umesto da se fokusira na varenje, telo šalje kiseonik i hranljive materije u mišiće koji rade. Proces varenja izaziva bol u stomaku, povraćanje i nadimanje.

Pušenje

Pušenje ometa apsorpciju vitamina C i D i minerala. To znači da obrok koji bi organizmu trebalo da obezbedi ove vredne sastojke ne ispunjava svoju ulogu. Pušenje dovodi do sužavanja krvnih sudova, što može da dovede do nakupljanja masnih naslaga.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)