Uskrs je praznik koji se proslavlja tri dana, ali skoro svaka domaćica kuva više jaja nego što se pojede. Šta možete da uradite sa uskršnjim jajima koja ostanu, otkrili su u "Jutru" na Prvoj kuvar Milan Stojanović i nutricionistkinja Milka Raičević. Najbolje mogu da ih iskoriste oni koji danas proslavljaju Đurđevdan, jednu od najčešćih slava kod pravoslavnih Srba.
"Najčešće se koriste za salate sa kupusom, cveklom, zelenom salatom, u kombinaciji sa majonezom, može čak da se napravi musaka sa jajima. Jaja mogu da se napune tako što se kuvano jaje zaseče malo, da bude stabilno i preko toga se stavi ajvar, kajmak ili suhomesnati proizvodi. Može da se izvadi žumance, propasira, dodaju određeni začini i sa istom masom napuni. To su čuvena 'Casino' jaja, to je pre 30 godina bilo veoma moderno. Dodaju se puter, so, limun i divota", glasi receptura Milana Stojanovića koji je otkrio i zašto je Đurđevdan idealna prilika da se iskoriste uskršnja jaja.
"Meni je najinteresantnije iskoristiti ih sa zelenom salatom i laganim dresingom, to ne mora da bude majonez, nego neka vrsta jogurta. Jaja su ipak teška za varenje. Ja imam 57 godina i gledam sve što ima manje masnoće. Interesantno je i sa cveklom. Salate mogu da budu začinjene uljem i sirćem ili dodatkom senfa ili majoneza, izaberite ukus koji vam odgovara. Ko slavi Đurđevan, njemu je idealna prilika da iskoristi jaja. Može da obloži posudu sa kuvanim jajima, napravi mozaik od njih i povrća ili da ih napuni", savetovao je kuvar.
Nutricionistkinja Milka Raičević je otkrila koliko uskršnja jaja možemo da čuvamo, da li isto važi i za polupana jaja i da li belance koje je primilo boju, možemo da pojedemo.
"Ako su se jaja farbala na Veliki petak, onda bi trebalo da ih čuvamo 4 do 5 dana, ali samo pod uslovom da stoje u frižideru. Dekoracija na stolu je lepa i divna, ali ako treba da razmišljamo o zdravlju, onda zaista treba da stoje u frižideru. Jaje je porozno, ono diše. Sve hemikalije koje smo dodali, ukoliko nismo koristili prirodne boje, iziskuju da vodimo računa kako ih pripremamo. Ako je belance primilo boju, onda bi trebalo odstraniti tu boju, a ne pojesti", savetovala je nutricionistkinja i dodala:
"Ako pojedemo jedno jaje sa primljenom bojom, neće biti ništa, ali ako pojedemo više, možemo da isprovociramo organizam. Ako imate neku bolest, a uzimate mnogo takvih jaja, onda ste bliži odlasku u hitnu pomoć. Svako polupano jaje koje stoji na stolu, još veći je faktor za rizik od nastanka nuspojava. Kada su u pitanju belanca, možete da pojedete od 3 do 5. Sportisti jedu po 8 i više, ali ako ste neko ko treba da vodi računa o unosu jaja, onda neka to bude jedno jaje dnevno. Žumance je teško varljivo, unutra imate i masnoće. Kulinarstvo je vrhunska stvar, ali možete da uprostite. Neka sve bude sirovo, neka ta cvekla za salatu bude sirova i imaćete sasvim novo jelo", rekla je nutricionistkinja Milka Raičević.
BONUS VIDEO: Recept za kolač od grčkog jogurta sa aromom limuna
(MONDO/T.V.)