ISHRANA NAJBOLJEG

NAMIRNICA KOJU NOLE JEDE U PAUZAMA MEČA: Daje mu energiju, ima je u svakoj radnji, a svi smo je zapostavili!

Autor Tamara Veličković

Novak Đoković je otkrio da na terenu ne može bez namirnice koja sadrži hranljive materije, a koje mogu da pomognu u regulisanju nivoa holesterola u krvi, poboljšanju kognitivnih sposobnosti i jačanju zdravlja kostiju.

Izvor: CAROLINE BLUMBERG/EPA

Novak Đoković pobedio je Lorenca Musetija, a prošle godine na Rolan Garosu otkrio je bez koje namirnice ne može da prođe meč.

"Banane, urme i voda, ja stvarno ne shvatam, svaki meč isto. Dogovorimo se, a oni i dalje ne razumeju. Donesu mi jabuku. Kakva jabuka, čoveče. Onda nađem krušku, nema urme. Pa mi donose neke magnete, ma, svašta nešto", nasmejao je Novak tada okupljene novinare.

Urme se smatraju jednim od najslađih voća na svetu. Ovo voće je vekovima bilo osnovna hrana u zemljama Bliskog istoka. Sadrže hranljive materije koje mogu da pomognu u regulisanju nivoa holesterola u krvi, poboljšanju kognitivnih sposobnosti i jačanju zdravlja kostiju. Koja druga zdravstvena svojstva imaju urme?

Urme imaju odličan nutritivni profil. Pošto su sušene, njihov sadržaj kalorija je veći od većine svežeg voća. Kalorični sadržaj urmi je sličan onom kod drugog sušenog voća kao što su suvo grožđe i smokve. Većina kalorija u urmama potiče od ugljenih hidrata, dok ostatak dolazi iz veoma male količine proteina. Uprkos kalorijama, urme sadrže važne vitamine i minerale, pored značajne količine vlakana.

Izvor: YouTube/7DAYSUAE

Porcija od 100 grama obezbeđuje sledeće hranljive materije:

  • kalorije: 277
  • ugljeni hidrati: 75 grama
  • vlakna: 7 grama
  • proteini: 2 grama

Da li urme sadrže šećer?

Da, jedna urma sadrži najmanje 6 g šećera. Ipak, urme su takođe bogate vlaknima, koja pomažu varenju i mogu da spreče skok nivoa šećera u krvi. Konzumiranje urmi sa određenim proteinima, kao što su orasi ili puter od kikirikija, dodatno će usporiti porast nivoa šećera u krvi. Istraživanja o vlaknima sve više otkrivaju njihovu važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju tela. Mogu da pomognu u održavanju zdravog mikrobioma creva do smanjenja rizika od nastanka određenih dugotrajnih bolesti.

Urme - bogatstvo antioksidanata

Antioksidansi su jedinjenja koja inhibiraju proces oksidacije i na taj način eliminišu opasne slobodne radikale koji mogu da uzrokuju brže starenje tela i izazovu mnoge bolesti. Urme su poznate po visokoj koncentraciji antioksidanata. U poređenju sa drugim sušenim voćem, urme su na vrhu liste sa najvećom koncentracijom. Sadrže sledeće antioksidante:

  • karotenoidi - poznati po svojoj sposobnosti da značajno smanje rizik od makularne degeneracije i poboljšaju funkcionisanje našeg srca
  • flavonoidi - poznati po svojim antiinflamatornim svojstvima i visokom uticaju na smanjenje efekata hroničnih bolesti kao što je dijabetes. Blagotvorno utiču na funkciju mozga i značajno smanjuju rizik od nastanka degenerativnih bolesti mozga.
  • fenolna kiselina - uglavnom poznata po svojim antiinflamatornim svojstvima. Takođe smanjuje rizik od nastanka srčanih problema.

Snižavaju nivo šećera u krvi i krvni pritisak

Redovna konzumacija urmi može da utiče na pravilnu ravnotežu nivoa šećera u krvi. Urme imaju nizak glikemijski indeks. To znači da samo jedenje urmi, kao užina ili dodavanje u obrok, može da pomogne osobama sa dijabetesom tipa 2 da kontrolišu nivo šećera i holesterola u krvi. Jedenje šest do osam urmi neće uticati na nivo šećera u krvi.

Urme su bogate kalijumom. Ovaj mineral pomaže kod hipertenzije. Jedna urma sadrži približno 167 mg kalijuma. Ovaj sadržaj je relativno visok u poređenju sa drugim voćem. Vlakna takođe stabilizuju nivo šećera u krvi. Mogu da utiču na ravnotežu natrijuma u ​​ishrani, što može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska. Magnezijum koji se nalazi u voću opušta mišiće srca i krvnih sudova, a samim tim snižava krvni pritisak.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)