Biljna ishrana je sve popularnija među sportistima, ali je činjenica da i dalje izaziva brojne dileme u društvu. Dok se jedni kunu u njene benefite, drugi smatraju da nema dovoljno proteina. Ipak, ishranu na bazi namirnica biljnog porekla preporučuje i Nevena Veselinović, nutricionistkinja Novaka Đokovića. Novak se 2010. odrekao glutena, mlečnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarica, kinoe, pirinča i slatkog krompira.
"U prvom delu dana jedem puno voća. Ne volim da jedem nikakvu hranu koja bi zahtevala puno energije za probavu jer mi treba puno energije za treninge", objasnio je Đoković Grejamu Bensingeru prošle godine. Dan počinje toplom vodom i limunom, a onda pije sok od celera. Nakon toga sledi zeleni smuti bogat hranjivim sastojcima i algama. To je u skladu sa onim što Nevena Veselinović savetuje sportistima, kako rekreativnim, tako i profesionalnim.
"Ako želite da smanjite masne naslage, moja preporuka je da za doručak birate kombinaciju biljnih proteina i vlakana. Ja bih izbegavala bobičasto voće", kaže nutricionistkinja Veselinović, a onima koji žele da povećaju mišićnu masu, savetuje da se za doručak okrenu ovsenim pahuljicama, bobičastom voću i proteinskom prahu (0.9 grama po kilogramu telesne težine).
Važna je i hrana koju konzumiramo nakon treninga
Nevena Veselinović kaže da se najveće greške vezane za ishranu sportista događaju nakon iscrpljujućih treninga. "Prvo što uzmete posle treninga u velikoj meri utiče na to kako ćete uticati na izgradnju mišića i sprečiti upale. Posle treninga treba konzumirati zeleni sok, vodu, limun, đumbir. Odmah nakon toga morate da nadoknadite istrošene rezerve, a u tome vam mogu pomoći urme ili banane. Nikako ne preporučujem čokoladu, čak ni proteinske pločice sa čokoladom jer sadrže dodati šećer", objašnjava nutriciniostkinja.
Tokom dana preporučuje kombinaciju biljnih proteina (žitarice kao što su kinioa i heljda i zeleno lisnato povrće, crveno sočivo ili edamame) i vlakna. Za večeru se mogu odabrati salate. "Ne treba imati predrasude o tome da biljna ishrana nema dovoljno proteina i gvožđa. To je oblik ishrane koji ima toliko pozitivnih aspekata. Ja sam to spoznala pre dvadesetak godina kada sam shvatila da više ne želim da konzumiram meso, mleko ili jaja", kaže Nevena Veselinović, koja je je bila jedna od učesnica panela From zero to hero s plant based konceptima koji se održao proteklog vikenda na Weekend Food Festival-u u Rovinju.
BONUS VIDEO:
(Index.hr/MONDO/T.V.)
Srbija pregazila Dansku i ide na Eurobasket: Blistali Aleksa i Balša, a moglo je i ubedljivije!
Uhapšeno 11 osoba zbog pada nadstrešnice na Železničkoj stanici: Preti im do 12 godina zatvora
Partizan za 55 dana mora da sakupi milione evra: Rasim Ljajić otkrio koliko crno-beli duguju!
Mondo ukrštenica za 21. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
"Ako nas ne motiviše Zvezda, ne znam ko će": Žocova poslednja poruka pred derbi!