SAVETI

JA SAM DOKTOR I MORAM DA VAM OTKRIJEM JEDAN TRIK: Odmah možete da se oprostite od lošeg sna i nesanice!

Autor Tamara Veličković

Trik doktora za uspavljivanje može da vam pomogne!

Izvor: Shutterstock/Monkey Business Images/TikTok/denverskindoc/Printscreen

Nesanica je sve češći problem, a ako i vi spadate u tu grupu ljudi, trik doktora može da vam pomogne. Dr Skot Volter, dermatolog sa sertifikatom odbora iz oblasti Denvera, objavio je snimak na TikTok-u i otkrio šta je tehnika "kognitivnog mešanja" koja mnogima može da pomogne da se brže uspavaju.

"To je način da preuredite ili reorganizujete svoje misli slično mešanju špila karata. U suštini, odvraćate vaš um od svesnih misaonih obrazaca koji mogu da vas drže budnim", rekao je doktor u snimku koji ima više od 4 miliona pregleda i dodao da ova metoda "imitira ono što se zovu mikrosnovi, koji se dešavaju tokom prelaska u san, dajući vašem mozgu do znanja da je bezbedno zaspati".

Kako primeniti ovu tehniku?

Postoje dva načina:

  • "Čovek samo razmišlja o nasumičnim rečima ili objektima koji nemaju nikakve veze jedni s drugima. Na primer, krava, list, sendvič, puter, džigerica, takve stvari. Samo nasumične reči koje nemaju smisla".
  • "Druga strategija uključuje odabir slova abecede i brojanje otkucaja vašeg srca. Svakih osam otkucaja, pomislite na reč koja počinje tim slovom".

Jedan TikToker je rekao da je zahvaljujući strategiji kognitivnog mešanja nakon 25 godina uspeo da se izbori sa lošim spavanjem, a druga korisnica tvrdi da joj je to pomoglo da pobedi nesanicu.

"Zapravo mi pomaže da ne razmišljam previše jer reči i njihov redosled uopšte nemaju smisla", napisala je ona.

Pogledajte detaljnije u snimku:

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)