Omiljena namirnica nutricionista tokom zime: Pojačajte unos, ključna je za varenje i jačanje imuniteta

Ako volite kisele krastavce, jedite ih što više.

Privanta arhiva

Ako želite da imate jak imunitet, jedite više kiselih krastavaca. Kažu da je narodna mudrost ta koju treba da sledimo i nije uzalud da ova tradicija postoji još od naših predaka. Neki kiseli krastavci su bolji od drugih. Važan i odlučujući faktor je način na koji je napravljeno kiseljenje - poželjniji su salamura i proces fermentacije, a ne brzo kiseljenje u sirćetu.

Shutterstock/Udjin23 

Odličan izvor prirodnih probiotika

Jedna od glavnih prednosti kiselih krastavaca je činjenica da su bogati probioticima, korisnim bakterijama koje pomažu u održavanju ravnoteže crevne flore. Oni igraju ključnu ulogu u varenju, apsorpciji hranljivih materija i jačanju imunog sistema. Proces fermentacije uključuje korisne mlečne bakterije, koje pomažu varenju i regulišu crevni tranzit.

Enzimi koji nastaju fermentacijom pomažu da se hrana razgradi i efikasnije apsorbuje hranljive materije. Ovo je posebno važno u zimskim mesecima, kada naša ishrana može da postane teža i kaloričnija. Probiotici u kiselim krastavcima održavaju ravnotežu bakterija u crevima, sprečavajući zatvor. Takođe, mogu da pomognu u smanjenju upale creva i poboljšanju simptoma nelagodnosti u stomaku.

Konzumiranje kiselih krastavaca podržava imuni sistem

Oko 70 odsto imunog sistema nalazi se u crevima, a zdrav mikrobiom je neophodan za borbu protiv patogena. Kiseli krastavci, bogati dobrim bakterijama, pomažu u jačanju ove prirodne barijere protiv bolesti.

Shutterstock 

"To je niskokalorična hrana bogata probioticima koja podržava zdravu ravnotežu crevnih bakterija. Zdrav mikrobiom creva je povezan sa poboljšanim varenjem, smanjenom upalom u telu i mnogo boljim imunološkim odgovorom", objašnjava Ejmi Šapiro, nutricionista.

Prirodni izvori esencijalnih vitamina i minerala

Prirodna fermentacija čuva vitamin C u kiselim krastavcima, koji je neophodan za jak imuni sistem i zdravlje kože. Kiseli kupus je posebno bogat ovim vitaminom. Još jedan važan vitamin koji se nalazi u kiselim krastavcima je vitamin K, neophodan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi. Krastavci i kiseli kupus su dobri izvori kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, esencijalnih minerala za zdravlje kardiovaskularnog sistema i ravnotežu elektrolita.

Pomažu u održavanju težine u hladnoj sezoni

Kiseli krastavci su niskokalorični, ali bogati vlaknima, što ih čini idealnim za zadovoljavanje apetita bez dodavanja viška kilograma. Ova vlakna takođe pomažu u snižavanju nivoa holesterola, kaže nutricionista Ejmi Šapiro.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

ISHRANA  Kurir TV