Gubljenje težine nije lako, posebno ako se neko vreme pridržavamo principa zdravog načina života, a zatim se vratimo starim navikama. Problem često leži u pogrešnoj percepciji ishrane i mršavljenja, fokusiranju samo na kalorije. Dr Džoan E. Menson, endokrinolog, epidemiolog i profesor medicine na Medicinskom fakultetu Harvard, deli svoje savete za efikasno mršavljenje.
Smanjenje kalorija ne funkcioniše
U intervjuu za časopis Today, dr Džoan E. Menson, podelila je naučno dokazane načine za efikasno mršavljenje.
Fokusiranje na restriktivne dijete, koje značajno smanjuju unos kalorija, jedna je od osnovnih grešaka ljudi koji žele da smršaju. Nedovoljan broj kalorija tokom dana znači da telo ne dobija odgovarajuću dozu energije. Ovo aktivira režim štednje, što usporava naš metabolizam. Kada se metabolizam uspori, možemo da jedemo isto kao i pre, a i dalje da dobijamo na težini. Zbog toga ljudi na dijetama koje značajno smanjuju kalorijski sadržaj obroka, mogu u početku da izgube na težini, ali kasnije da povrate izgubljene kilograme.
Nezdrava hrana sabotira telo
Nezdrav izbor hrane takođe doprinosi povećanju telesne težine. I ne radi se samo o hrani sa visokim sadržajem kalorija. Visokoprerađena hrana, šećeri i rafinisani ugljeni hidrati imaju negativan uticaj. Jedenje čipsa ili kolačića dovodi do promena u funkcionisanju i saradnji između mozga, sistema za varenje i hormonskog sistema. Nezdrava ishrana dovodi do razvoja upale u različitim delovima tela, uključujući i mozak.
Prerađena hrana često ne sadrži vlakna i hranljive materije, podstiče skokove insulina i brz povratak gladi. Kao rezultat toga, jedemo više nego što nam je potrebno i dobijamo na težini. Proizvodi klasifikovani kao nezdrava hrana, takođe utiču na naš mikrobiom. Stoga je mnogo bolje zameniti prženu hranu, crveno meso i prerađene proizvode biljnim proizvodima bogatim vlaknima, kao što su mahunarke.
Pet proizvoda preporučenih za gubitak težine
Proizvodi od celih biljaka vam omogućavaju da se brže osećate siti i ne usporavaju metabolizam. Proizvodi uključeni u mediteransku ishranu mogu da budu dobar izbor. Dobro sastavljena ishrana pozitivno utiče ne samo na telo, već i na mentalno stanje i blagostanje, jer pomaže u obnavljanju hormonske ravnoteže. Tokom mršavljenja i u vašoj svakodnevnoj ishrani trebalo bi da posegnemo za:
- povrćem sa niskim sadržajem skroba;
- voćem sa niskim sadržajem fruktoze, posebno bobičasto voće; vredi posegnuti i za drugim voćem, ali je bolje da ga ne jedete u prekomernim količinama;
- hranom bogata vlaknima, kao što su žitarice, mahunarke i zrna;
- nezasićenim mastima, koje se nalaze, između ostalog, u ribi i maslinovom ulju;
- kompletnim proteinima dostupni u sočivu, morskim plodovima ili lososu.
Zdrava ishrana ne bi trebalo da bude žrtva
Ishrana koja pomaže u gubitku težine ili održavanju zdrave telesne težine, ne bi trebalo da nam stvara osećaj da gubimo težinu jer je tada nemoguće da je se pridržavamo. Žrtve u ishrani učiniće nas nesrećnim i pre ili kasnije počećemo da kršimo pravila zdrave ishrane ili ćemo je na kraju potpuno napustiti.
Efikasna dijeta ne bi trebalo samo da dovede do gubitka težine, već i da trajno promeni naše navike kako bismo održali željenu težinu. To ne znači da treba zauvek da se odreknemo pice, pomfrita ili sladoleda. Ključ je u ograničavanju učestalosti posezanja za ovim proizvodima. Mnogo je lakše promeniti naviku svakodnevnog jedenja ovih proizvoda u posezanje za njima jednom ili dva puta nedeljno nego ih potpuno eliminisati iz ishrane.
Značaj fizičke aktivnosti za gubitak težine
Iako ishrana igra glavnu ulogu u procesu mršavljenja, važno je zapamtiti i fizičku aktivnost. Vežbanje ne samo da pomaže u održavanju zdrave težine, već je i ključni faktor u održavanju optimalnog zdravlja. Vežbe izdržljivosti su način da se izbegne gubitak mišićne mase i mišićne mase koja dolazi sa godinama. Fizička aktivnost pomaže u izgradnji mišića i ubrzava metabolizam.
BONUS VIDEO: