Pravila

Danas počinje Božićni post: Nutricionistkinja Milka upozorava da čitate etikete, hrana ovo ne sme da ima

Počinje Božićni post, a nutricionistkinja Milka Ričević objasnila kako da se pravilno pripremite i šta da jedete da bi post bio zdrav.
Ono o čemu isto moramo da vodimo računa, to je da namirnice budu u izvornom obliku, istakla je nutricionistkinja. Foto: Mondo/Stefan Stojanović/PRVA TV/ Screenshot
  • Božićni post traje od 28. novembra do 6. januara i isključuje životinjske proizvode.
  • Važno je da jedete celovite namirnice i pratite etikete.
  • Post pomaže varenju i očuvanju energije.

Božićni post traje od 28. novembra 2025. do 6. januara 2026. godine. Ovo je period kada se, između ostalog, uzdržavamo od određene hrane i pića. Kako da se pripremimo za post, šta da jedemo i zbog čega se mnogi žale da se tokom posta ugoje, otkrila je Milka Ričević, nutricionistkinja.

"Prvo i osnovno, moramo da shvatimo da post ima svoje dobrobiti za zdravlje, ali isto tako iziskuje da se vi zaista pridržavate svoje dijagnoze ukoliko ste oboleli i, naravno, vašeg duhovnika, da biste jednostavno i mogli to da uskladite i da izdržite.

Da biste ušli u post, potrebno je da se polako odvikavate od namirnica koje se ne unose za vreme posta. To su sve ove namirnice životinjskog porekla i to su sve namirnice koje se jako dugo vare i koje zaista opterećuju naše organe za varenje", rekla je nutricionistkinja u emisiji "150 minuta" na Prvoj.

Milka Raičević je istakla određene namirnice.

"To su mleko, mlečni proizvodi, meso, jaja i sve ono propratno. Znači, ostaje nam samo riba i ostaju nam namirnice biljnog porekla. Kad kažem 'namirnice biljnog porekla', onda i uvek potenciramo da to budu celovite namirnice. Zašto? Ako je u pitanju žito, onda je jako bitno da ima klicu - onaj B vitamin kojeg svima nedostaje. Drugo, važno je da to budu integralni proizvodi. Naravno, treba voditi računa o količini unosa i onome što piše na etiketi, jer većina ljudi misli da je nešto zdravo, ali ne pročita etiketu", upozorila je nutricionistkinja.

Objasnila je i šta da gledamo na deklaraciji.

Milka Raičević je upozorila na pekarske proizvode koji dovode do gojenja čak i na postu. Foto: Prva TV/Printscreen

"Na etiketi piše koliko ima šećera i koje su to masnoće, jer moramo da znamo da ne smemo da unosimo životinjske masnoće, nego samo biljne. Koja je to vrsta, da li je to palmino ulje, koje koncentracije u odnosu na sto grama... Tako da, u principu, moramo da čitamo etikete", rekla je Raičević i dodala:

"Ono o čemu isto moramo da vodimo računa, to je da namirnice budu u izvornom obliku. Ono što je najveća dilema, ja mislim, koju ljudi tokom posta imaju, jeste upravo taj pekarski proizvod i te neke transmasti, kako da odolimo tome i da zdravo postimo. Urme, na primer, jesu zdrave, ali opet urme imaju visok glikemijski indeks. Ja uvek mojim pacijentima kažem da imaju urmu kod sebe. Zašto?

Kad vi pojedete kockicu šećera, šećer odmah skoči, ali isto tako može i da jako brzo spadne. Ali ako vi uzmete urmu, ona je puna vlakana i ta vlakna će držati taj nivo šećera i neće doći do oscilacije padanja i dizanja šećera. Za to vreme vi ćete sigurno doći kući ili ćete već nešto kupiti adekvatno da možete da pojedete.

Milka Raičević je istakla i uticaj posta na zdravlje.

"Uvek je zdrav post, pogotovo ako niste od onih koji poste. Bilo bi dobro da to radite sredom i petkom. Znate, organizam treba da se odmori i organizam treba da se očisti. Meso se vari od 4 do 6 sati, ali vi ne zaboravite da mi imamo tri glavna obroka, eventualno dve užine i da mi bukvalno ceo dan varimo. Znači, bilo bi idealno barem sredom i petkom da nema mesa, nema jake hrane, sve ovo što post iziskuje, ali da unesete mnogo više vode, mnogo više čajeva, da prošetate, da jednostavno vratite energiju na neki drugi način", savetovala je nutricionistkinja.

Vaše mišljenje nam je važno - ostavite nam komentar, nije potrebna registracija!

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Počeo je Božićni post: Kakva je cena ribe u odnosu na prošlu godinu? Izvor: Kurir televizija