Uradite ovo već danas ako imate probleme sa varenjem: Najbolja priprema za praznike po savetu dijetetičarke

Kako pripremiti stomak za praznične obroke, ako imamo probleme sa varenjem? Evo kako da izbegnemo nadutost!
Porodica za novogodišnjim ručkom Foto: Shutterstock/PeopleImages

Svi se raduju Novoj godini i praznicima, kada ćemo uživati u druženju i bogatim trpezama. Ali, mnogi strahuju i kako će njihov sistem za varenje to podneti, a postoje saveti stručnjaka koje je idealno primeniti i nekoliko dana pre praznične "gozbe", kako bismo pripremili želudac i izbegli nadutost.

Erin Palinski-Vejd, registrovana dijetetičarka i autorka knjige "Dijeta za salo na stomaku za glupane", podelila je nekoliko saveta koje možete primeniti već danas kako biste bili spremni za težu prazničnu hranu, i izbegli tegobe.

Neki će sami pripremati praznične đakonije i znaće do detalja da li su namirnice kvalitetne, drugi će ići u goste pa neće moći da imaju uvid u sastojke raznih jela. Bilo da ste u prvoj ili drugoj grupi, pokušajte da primenite ove savete i predupredite nadutost, nelagodu u želucu i gasove.

Foto: Shutterstock

Greška koju mnogi prave je to što se "štede" preko dana, odnosno jedu vrlo malo, jer znaju da ih čekaju obilan ručak ili večera. Dijetetičarka Erin Palinski-Vejd navodi da to nikako ne treba raditi.

"Nemojte da 'štedite' kalorije za jedan ogroman obrok. Tokom dana jedite redovno, pomalo, kako bi se proces varenja normalno odvijao. Ne treba praviti velike pauze između obroka, jer ćete onda u sledećem na prazan stomak pojesti mnogo više, mnogo brže a to pravi problem," rekla je ona.

"Jedite ili grickajte tokom dana, ali pazite da ne unesete namirnice koje izazivaju nadutost," upozorila je dijetetičarka.

Među njima su i inače zdrave namirnice kao što je povrće iz grupe kupusnjača - brokoli, karfiol, kupus... Zdravo je i svi ga preporučuju, ali može da izazove nadutost.

"Nemojte ni da u prethodnom obroku unesete previše vlakana, jer i to može da ima kontraefekat", rekla je dijetetičarka.

Nekoliko dana pred praznike, odlično je dodati porciju zelenog, lisnatog povrća u svakodnevnu ishranu.

Foto: Shutterstock/New Africa

"Povrće kao što su spanać, raštan i blitva imaju visok sadržaj vode, malo kalorija i dosta vitamina, minerala i vlakana. Najbolje je uvesti ih postepeno u ishranu, ako ih inače ne jedete često. Postepeno uvođenje hrane bogate vlaknima je odličan način da pospešite zdravu stolicu. Ako to uradite previše naglo, organizam neće moći da se prilagodi", objasnila je ona.

Lisnato povrće puno vlakana treba dodati u ishranu tokom dana, a dovoljna porcija je pola šolje. Na taj način će se količina vlakana postepeno povećavati i varenje će se poboljšati bez nadutosti.

Pročitajte i koja hrana je "balzam" za sistem za varenje!

This browser does not support the video element.

Mnogi se uzdaju u čašu tople vode sa limunom, a poznati nutricionista razuverava: To nije pravilna upotreba! Dr Momčilo Matić o najkorisnijim napicima Izvor: Kurir televizija

(MONDO)