Suzi Barel, nutricionista iz Australije, svakog dana odgovara na manje-više ista pitanja svojih klijenata koji žele da budu zdravi i izgledaju lepo.
"Da li moram zauvek da se odreknem hleba ako želim da budem vitka?"
"Da li je šećer iz voća 'opasan'?"
"Koje ulje je najzdravije?"
Barelova je odlučila da na svom blogu razreši najčešće dileme onih koji žele da se hrane zdravo i izgube višak kilograma, prenosi "Dejli mejl". Neki od njenih odgovora će vas možda iznenaditi...
Suzi Barel piše da ne izaziva svaki hleb gojenje, a "caka" je u tome da izaberete hleb koji će vas činiti srećnim i sitim, bez "neželjenih dejstava" u vidu gomilanja kilograma.
"Beli hleb, koji često konzumiramo, vrlo brzo rezultira preteranom količinom ugljenih hidrata i viškom kalorija, ako ne vodimo strogo računa o količini", piše Barelova.
Umesto belog hleba, nutricionisti preporučuju jedno ili dva parčeta hleba od kiselog testa ili integralnih žitarica, pošto je na taj način unos ugljenih hidrata i kalorija "pod kontrolom".
Što se voća tiče, Barelova kaže da je ono odličan izbor, sve dok konzumirate "prave vrste" voća. Ne morate da birate između grožđa i lubenice, na primer, važno je samo da konzumirate sveže voće koje sadrži prirodne šećere, i koje neće škoditi vašoj liniji i zdravlju ako se ograničite na jednu ili dve porcije u toku dana.
Ali, suvo voće i voćni sokovi su već kalorijske bombe koje bi bilo bolje izbegavati. Ako volite suvo voće, imajte u vidu da je preporučena količina do pet kafenih kašičica u toku dana.
"Dobro je, recimo, tu količinu seckanog suvog voća dodati ovsenim pahuljicama", savetuje Barelova.
Ona podseća i da je jako važno da čitate deklaracije na proizvodima, jer je maksimalna doza koju bi trebalo sebi da dozvolite, ako ne želite da to ostavi posledice po vašu liniju, do pet grama šećera po obroku, ili manje od 10 grama šećera na 100 grama proizvoda.
Skriveni šećeri često se nalaze i u nekim vrstama jogurta, naročito voćnih. Ovi proizvodi često imaju dva ili tri puta više šećera od običnog jogurta, pa ako želite da se osvežite najbolje bi bilo da seckano voće dodate u običan jogurt.
Jedna od čestih dilema je i pitanje jaja u ishrani. Suzi Barel kaže da su jaja - OK.
"Jaja su veoma bogata važnim nutrijentima, a ako je vaša ishrana dobro izbalansirana, jedno ili dva jajeta u toku dana neće uticati ni na vašu kilažu, ni na nivo holesterola", piše ona.
A ako se pitate koje bi ulje trebalo da koristite - odgovor je dobro, staro maslinovo ulje.
"Ekstra devičansko (hladno ceđeno) maslinovo ulje je apsolutini pobednik u kategoriji ulja. I, iako mnogi misle da je ono samo za salate i da nije pogodno za kuvanje, istina je da možete kuvati na maslinovom ulju jer je to jedno od najstabilnijih ulja za kuvanje", objašnjava Barelova.
Maslinovo ulje je bogato antioksidansima i vitaminom E, a opšte je poznato da mediteranski način ishrane koji se zasniva upravo na ovom ulju doprinosi nižem riziku od bolesti srca i krvnih sudova.
Ulje koje bi, s druge strane, trebalo da izbegavate je kokosovo ulje. Ono sadrži dosta zasićenih masti, a ne nudi nikakvu korist u vidu antioksidanata ili hranljivih sastojaka.
Teodosić ovakav meč nije imao 14 godina! Navijači Partizana pamte kad je poslednji put imao nula asistencija!
"Obradović više ne računa na njega, Partizan traži drugog igrača": Otkriveno kakvo pojačanje žele crno-beli
Nemačka se priprema za rat sa Rusijom! Napravljen tajni plan, evo kako će postupiti u slučaju eksalacije sukoba
Uspavana Zvezda nije došla na derbi: Protiv Partizana ovakav nemaš šta da tražiš na terenu
Obradović izašao pred Grobare, pa čuo šta mu skandiraju: Podigao prst i tražio samo jedno, pogledajte