Sokovi sa šećerom kako utiču na zdravlje
Mondo/ Stefan Stojanović 

Konzumiranje zašećerenih voćnih sokova, gaziranih i negaziranih ostavlja ozbiljne posledice ne samo po vašu liniju, već i po vaše zdravlje.

Ova navika značajno povećava rizik od bolesti srca i drugih kardiovaskularnih problema.

Kupovni voćni sokovi sadrže velike količine šećera, koji je, osim što povećava rizik od dijabetesa i gojaznosti, opasan za zdravlje srca i povećava rizik od prerane smrti kao posledice kardiovaskularnih bolesti, prenosi britanski "Indipendent".

Rezultati američkog istraživanja koje je trajalo čitavih šest godina i tokom kojeg je praćeno zdravstveno stanje i navike u ishrani 18.000 osoba starijih od 45 godina, pokazali su da oni koji dnevno piju 680 mililitara zaslađenih napitaka imaju dvaput viši rizik od prerane smrti kao posledice bolesti srca, nego osobe koje piju do 340 mililitara u toku dana.

"Rezultati našeg istraživanja potvrdili su koliko je važno ograničiti unos šećera na dnevnoj bazi", kaže dr Džin Velč sa Emori univerziteta u Atlanti, koja je vodila ovo istraživanje.

Zaključci ove studije odnose se samo na šećer iz sokova i drugih napitaka, ali ne i na jela koja sadrže mnogo dodatog šećera.

Zašećereni napici su još opasiji jer ne sadrže druge hranljive materije, tako da iz njih telo ima samo šećer na raspolaganju, koji mora nekako da apsorbuje, dok je kod hrane stvar neznatno bolja jer ona uvek osim šećera sadrži bar još nešto, malo masti ili proteina koji ipak donekle "izvlače" stvar.

Umesto da izbacite šećer, uradite ovo

Kako da se "skinete sa šećera" za 7 dana

Lažu nas već pola veka!