Ovo menja sve: Pronađen dokaz da se prava istina o šećeru zataškava već 50 godina.
Stotinama hiljada godina unazad, ljudi su žudeli za hranom koja ce im dati energiju, onom koja je bila "nakrcana" solima, mastima i šecerom, jer im je samo takva hrana pružala šansu da prežive.
Danas, oni koji žive u dobrostojecim društvima imaju lak pristup svim poslasticama koje mogu (i ne mogu) da zamisle, i ta prosta cinjenica (da je hrana lako dostupna u svakom trenutku) jedan je od vodecih uzroka gojaznosti, i svih posledica koje ona ostavlja na opšte stanje organizma.
Vlada SAD tek je nedavno "osvežila" zdravstvene vodice, tako da se sada savetuje da se šecer što je moguce više izbacuje iz ishrane, ali dve skorašnje studije bacaju sasvim novo svetlo na taj problem, pošto je industrija šecera naime, vec pola veka svesna štetnog uticaja šecera na zdravlje ljudi, piše IFLScience.
"Industrija šecera nije obelodanila dokaze o štetnosti iz istraživanja sprovedenih na životinjama koji bi 1) potkrepili tvrdnje da je kad su korornarne bolesti u pitanju saharoza veci faktor rizika od skroba, i 2) naveli na dalja istraživanja o saharozi kao potencijalnom karcinogenu", navodi se u dokumentima.
Danas, trgovinsko udruženje koje se bavi šecerom u SAD poznato je kao Asocijacija za šecer, ali '60. godina prošlog veka, bilo je poznata kao Fondacija za proucavanje šecera.
Naucnici sa Univerziteta Kalifornije u San Francisku "kopali" su po staroj dokumentaciji i tokom proteklih par godina utvrdeno je da je tadašnja Fondacija za istraživanje šecera zataškavala sve rezultate istraživanja koji joj nisu bili po volji.
Kako je objavljeno prošle godine u strucnom magazinu Interna medicina, prva studija koju je tajno finansirala tadašnja Fondacija za šecer bila je objavljena 1967.
Manipulišuci statistickim podacima, taj dokument je opovrgao dokaze o povezanosti konzumiranja šecera sa porastom nivoa lipida (masnoca) u krvi, što kao posledicu ima povišen rizik od bolesti srca.
Ova studija "slucajno" se pojavila u trenutku kad je ovo pitanje bilo predmet velike polemike medu naucnicima, dakle, pre cetrdesetak godina. Danas, ova povezanost je apsolutno dokazana i niko je više ne dovodi u pitanje.
A kako je upravo otkriveno u strucnom casopisu PLOS Biology, '60. godina finansiran je još jedan istraživacki projekat...
Sprovoden izmedu 1967. i 1971, "Projekat 259" Fondacije za proucavanje šecera bavio se uticajem konzumacije šecera na digestivni sistem pacova.
Nakon što su pronadeni dokazi o povezanosti sa pojavom raka bešike, Fondacija za proucavanje šecera ukinula je finansiranje pred sam kraj istraživanja.
Rezultati nikada nisu objavljeni.
U to ime, evo videa koji sasvim fino ilustruje kako organizam reaguje na izbacivanje šecera iz ishrane: