Ishrana - mlečni proizvodi
MONDO/Stefan Stojanović 

U poslednje vreme, sve više ljudi izbacuje iz ishrane pojedine namirnice. Od glutena, preko mlečnih proizvoda do šećera, sve je više "nepoželjnih" na toj listi.

I dok oni koji su stvarno netolerantni na gluten ili laktozu, na primer, nemaju mnogo izbora, oni koji bilo koju namirnicu iz ishrane izbacuju iz pomodarstva prave veliku grešku.

Ovo se naročito odnosi na ljude koji reše da prestanu da konzumiraju mleko i mlečne proizvode verujući da im oni loše utiču na ten ili da se zbog njih goje.

Ako niste netolerantni na glukozu, moglo bi se desiti da postanete ako prestanete da jedete mlečne proizvode.

Istina je da veliki deo populacije ima problema sa varenjem laktoze, jer im telo ne stvara dovoljno laktaze, enzima koji je razlaže.

Generalno, deca mlađa od pet godina imaju dovoljno ovog enzima, ali kako starimo, njegov nivo se smanjuje. Ipak, kad konzumiramo mlečne proizvode, dobre bakterije u našim crevima stvaraju laktazu i sve funkcioniše kako je priroda udesila.

"Bakterije u našim crevima moraju da se hrane da bi preživele", objašnjava dr Denis Savajano sa Perdju univerziteta.

"Osobe koje su navikle da jedu mlečne proizvode imaju više enzima laktaze, čak šest do osam puta više od onih koji ne konzumiraju mleko i mlečne proizvode, i samim tim vare ih mnogo efikasnije", objašnjava on.

Ali, ako izbacite mlečne proizvode iz ishrane na duže vreme, nivo laktaze će opasti i sledeći put kad ih budete jeli imaćete probleme sa varenjem.

Lekari zbog toga savetuju da ne uskraćujete sebi mlečne proizvode ako za to nemate medicinski razlog.

A ako ste to već uradili, a predomislili ste se, uvodite ih ponovo postepeno i imajte u vidu da recimo jogurt i tvrdi sirevi imaju mnogo niži nivo laktoze nego mleko, pa će vam biti lakše da ih svarite, prenosi "Indipendent".

Ne mudrujte oko glutena, obiće vam se o glavu

Nije "kriv" gluten, nego moda

Istina o "zlom" glutenu