Ljudi koji ne doručkuju imaju 33 odsto veće šanse da obole od dijabetesa tipa 2, sudeći prema analizi podataka skoro 100.000 ljudi. Oni koji preskoče doručak najmanje četiri puta nedeljno, imaju čak 55 odsto veći rizik od ove bolesti, u odnosu na one koji redovno doručkuju.

Stručnjaci veruju da je to zato što su osobe koje ne doručkuju sklonije tome da jedu grickalice kasnije tokom dana.

Istraživači su analizirali rezultate šest prethodnih studija koje su se bavile uticajem ishrane na dijabetes. Vodeća autorka studije dr Sabrina Šlezinger iz Nemačkog centra za dijabetes u Dizeldorfu, kaže da oko 30 odsto ljudi širom sveta ne doručkuje.

Ironično, gojazne osobe su sklonije tome da preskaču doručak, jer pogrešno veruju da će tako smanjiti ukupan dnevni unos kalorija.

Naučnici su isprva mislili da je to uticalo na rezultate studije jer su gojazni ljudi skloniji obolevanju od dijabetesa tipa 2. Ali, ispostavilo se da čak i kada su uzeli u obzir indeks telesne mase, ljudi bilo koje kilaže i dalje su imali 22 odsto veći rizik od dijabetesa ako ne doručkuju.

Dr Šlezinger to objašnjava ovako: "Verujemo da ljudi koji ne doručkuju kasnije u toku dana jedu više grickalice i tako unesu više kalorija. Takođe, jedu obilan ručak, a to dovodi do porasta glukoze i insulina, što nije dobro za metabolizam i povećava rizik od dijabetesa tipa 2".

Ona ističe da doručak bogat žitaricama, sa niskim sadržajem crvenog mesa i šećera, pomaže u prevenciji dijabetesa tipa 2.

Inače, dijabetesu znatno doprinosi gojaznost – oko 90 odsto ljudi koji pate od dijabetesa ima tip 2, koji se povezuje sa životnim stilom i ishranom.