Jasno je da hrana ne može da zameni vakcinu protiv gripa, a važno je i redovno pranje ruku, mada svakako ne bi trebalo da zanemarimo uticaj koji hrana ima na naš imuni sistem.

Namirnice ne mogu da izleče grip ako ste se već zarazili, ali ishrana bogata odgovarajućim nutrijentima će vam svakako ojačati imuni sistem i pomoći telu da se odbrani od virusa gripa.

Pre nego što pročitate na koje namirnice treba da navalite, znajte da ima i onih koje treba da izbegavate. Nutricionisti dr Čarls Pasler i dr Luk Buči savetuju da izbegavate hranu bogatu šećerom.

"Izbegavajte namirnice bogate šećerom, posebno obrađenim, belim šećerom, kao i hranu koja se lako hrani tj. sa niskim sadržajem vlakana, onu koja sadrži malo proteina – to je manje-više sve što sadrži obrađeno brašno plus šećer", kažu nutricionisti.

Dr Pasler ističe da loše masti poput trans masti koje se nalaze u pomfritu, i masti koje se nalaze u desertima, takođe oslabljuju i koče vaš imuni sistem.

Još jedna vrsta hrane koju treba da izbegavate? Mlečne proizvode.

"Mleko ne podstiče mleko da stvara sekret, ali konzumiranje mleka može da učini sekret gušćim, što nije pametno kada imate grip", dodaje dijetetičarka Tanja Zakerbrot.

Sada kada znate šta treba da izbegavate, evo i šta treba da jedete.

Crni luk

Možda ljudi neće želeti baš da se izljube sa vama nakon što ste se najeli luka, ali ova namirnica će vas zaštititi od gripa. Dr Buči kaže da crni luk ima antiviralna i antimikrobna svojstva, kao i da najbolje efekte daje kada se pojede sirov.

Vitamin C

"Vitamin C može značajno da poveća aktivnost prirodnih 'ćelija ubica' koje eliminišu viruse i ćelije raka", objašnjava dr Pasler.

Pre nego što posegnete za sokom po narandže, dr Buči kaže da je potrebno da pojedete ogromne količine hrane da bi telo osetilo sve pozitivne efekte vitamina C. Umesto toga, savetuje da uzimate ovaj vitamin u tabletama.

"Treba vam između 3.000 i 6.000 miligrama ovog vitamina dnevno, ali treba da bude razdvojen u tri doze, najbolje ujutru, popodne i uveče", kaže dr Buči, i dodaje da zbog vitamina u tabletama neki ljudi imaju stomačne probleme. "Ako se to i vama desi, vratite se na dozu od 2.000 do 3.000 miligrama dnevno, što može da podnese gotovo svaki odrastao čovek".

Sok od borovnice

Naravno, misli se na domaće ceđeni sok koji vas štiti od gripa, a dr Buči savetuje da ga pijete svakodnevno za najbolje efekte.

Cink

Ovaj mineral je poznat po tome što umanjuje simptome prehlade i gripa, a nutricionisti kažu da je najbolje uneti ga u tabletama.

"Tražite cink acetat, u tabletama bez citrusnih ukusa i bez šećera, jer ta dva sastojka blokiraju cink. Drugi oblici cinka, poput cink oksida ili citrata, jednostavno ne deluju tako dobro kao cink acetat", tvrdi dr Buči.

"Glukoza, a ne šećer, dobar je način tablete cinka imaju bolji ukus. Uzimajte tablete cinka od pet miligrama svakih tri do četiri sata, kako biste sprečili zarazu gripom, a možete ih uzimati i uz prve simptome gripa, kako barem ne biste imali ozbiljnijih simptoma i kako biste brže ozdravili".

Ako želite da povećate unos cinka iz namirnica, Zakerbrot predlaže da jedete jagnjetinu, govedinu i spanać.

Đumbir

Dijetetičarka Zakerbrot kaže da je već dobro poznato da đumbir ima antizapaljenska svojstva, i dodaje da je najbolje da ga unosite zajedno sa sokom od šargarepe.

"Šargarepa sadrži vitamin A, koji povećava aktivnost belih krvnih zrnaca odgovornih za ubijanje virusa, a đumbir poboljšava cirkulaciju i reakciju imunog sistema", navodi ona.