U Srbiji od ginekoloških karcinoma godišnje oboli 2.200 žena, upozorili su zdravstveni stučnjaci povodom Svetskog ginekološko-onkološkog dana koji se danas obeležava prvi put u svetu i Srbiji.

Tim povodom će u petak Ženski centar "Milica" na košarkaškim terenima "Crvene zvezde" u Beogradu na Kalemegdanu u 12 sati organizovati koraškaršku utakmicu u kojoj će učestvovati javne ličnosti, čiji je cilj pobeda ginekoloških karcinoma.

Tu akciju su podržali Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo omladine i sporta, Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović-Batut" i Košarkaški klub "Crvena zvezda".

Predsednica udruženja pacijenata Ženski centar "Milica" iz Vrnjačke Banje Vesna Bondžić je rekla da je veoma važno da se žene motivišu da idu na preventivne ginekološke preglede, poželjno je jednom godišnje, i da se odazovu na pozive da dođu na skrining preglede koje organizuju zdravstvene ustanove.

"Pored toga je za prevenciju bolesti značajna edukacija, kako građana tako i stručne javnosti, u spovođenju primarne prevencije, odnosno HPV vakcinacije", istakla je ona.

Pomoćnica ministra zdravlja Vesna Knjeginjić je rekla da rana i pravovremena dijagnostika ginekoloških kariconoma značajno povećava efikasnost izlečenja i da žene treba da dolaze na pregleda i posle ulaska u menopauzu.

"Srbija ima kapacitete i obučene lekare za dobru prevenciju ove bolesti, a ulažu se napori i za obezbeđivanje opreme za nove dijagnostičke procedure i najefikasnije terapije", kazala je ona.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović-Batut" Verica Jovanović je ukazala da je Srbija po obolevanju od ginekoloških karcionoma na sredine lestvice među evropskim zemljama, a da je po smrtnosti na višem mestu na toj listi.

"Nažalost, na četvrtom smo mestu u Evropi po obolevanju od raka grlića materice", kazala je Jovanović.