Bez nje je nemoguće zamisliti dobru supu, brojna ukusna jela pa čak i neke kolače, a čak i deca znaju da je zdrava i dobra za vid - njeno veličanstvo, šargarepa!

Interesantno je da je šargarepa kakvu danas jedemo, narandžasta, relativno nova "pojava", ljudi je jedu hiljadama godina, a do kraja 17. veka uglavnom je bila ljubičasta ili žuta.

Uvek je dostupna

Šargarepa se može naći tokom čitave godine, izuzetno se dobro održava ako je duže čuvate, i koristi se za najširi spektar slanih i slatkih jela. Od čorbica, variva, salata, kuvanih jela sa mesom ili čak kolača, šargerepa može svuda.

Bogata je zdravim sastojcima

Šargarepa sadrži antioksidanse, koji štite organizam od kardiovaskularnih bolesti, ali i određenih tipova raka.

Bogata je vitaminima, mineralima i vlaknima koja su važna za sistem za varenje. Kartenoidi imaju efekat zaštite od teških bolesti jer sprečavaju širenje slobodnih radikala u telu.

Vitamin A štiti oči od kseroftalmije, progresivne bolesti oka koja može da ošteti vid ili ga umanji u uslovima slabijeg osvetljenja. U samo 128 grama šargarepe nalazi se cela dnevna preporučena doza ovog vitamina.

Fitohemikalije u šargarepi regulišu nivo šećera u krvi.

Vitamin C, moćni antioksidans, poboljšava funkcije imuniteta, umanjuje efekte prehlade i dužinu njenog trajanja.

Nutricionisti preporučuju da se šargarepa jede sveža ili skuvana na pari, kako bi očuvala najviše svojih zdravih sastojaka. Ipak, upozoravaju da ograničite njeno unošenje ako uzimate suplement koji sadrži vitamin A, jer njegovu dnevnu dozu ne bi trebalo prekoračiti.