Pred kraj svake godine, na osnovu trendova u ishrani, stručnjaci predviđaju koja bi to hrana mogla da bude superhrana za narednu godinu. Za 2020. godinu se predviđa da će to biti pečurke, a dijetetičarka Melisa Mejer izdvaja razloga zašto je ova hrana dobra.

Najpre, dijetetičarka Mejer kaže da joj je drago što je napokon u centru pažnje jedna tako jednostavna namirnica.

Ona ističe da je ova hrana bogata vitaminima riboflavinom i nijacinom, kao i kalijumom koji je dobar za zdravlje srca.

Osim toga, pečurke sadrže vlakna – zapravo, sadrže otporni skrob što je posebna vrsta vlakana, imaju prebiotička dejstva i dobro deluju na zdravlje creva.

Pečurke su takođe i dobar izvor antioksidansa, a posebno ergotioneina koji pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa.

Dijetetičarka Mejer otkriva i da ako na kratko ostavite pečurke izložene direktnoj sunčevoj svetlosti, u njima se razvija vitamin D koji je važan za jake kosti.

Dodatni plus je i što pečurke nisu kalorične – u jednoj šolji ovih namirnica ima samo 17 kalorija. Sadrže i malu količinu proteina, što nije loše jer ćete malo duže biti siti, a vlakna u pečurkama su sjajna za zdravlje creva.

Međutim, bez obzira na to što su pečurke veoma zdrave i sadrže razne važne nutrijente, dijetetičarka savetuje da ipak ne verujete u priču o superhrani.

"Mislim da bi bilo mnogo bolje koncentrisati se na zdrav obrazac ishrane voća i povrća svih vrsta, zajedno sa žitaricama i proteinima. Jer, superhrana ne može da poništi lošu ishranu i loše životne navike", poručuje ona.

BONUS VIDEO