Beli luk je jedna od najzdravijih namirnica, i lako se dodaje u razna ukusna jela. Ali postoji pravi, i pogrešni način pripreme!

Način na koji će beli luk biti usitnjen bitno menja njegovu hemijski strukturu, pa samim time i dejstvo na organizam.

Ako beli luk iseckate i dodate jelu, nije "dobio" dovoljno vremena da se supstance u njemu koje su najzdravije razviju. Ako ga potom kuvate, zdravi sastojci će biti uništeni.


Beli luk bi zato trebalo zgnječiti, ne iseckati, i potom obavezno ostaviti desetak minuta na sobnoj temperaturi. Ne preskačite ovaj korak, jer se tokom stajanja zgnječenog belog luka u njemu razvija supstanca po imenu alicin, koju telo potom koristi u formiranju odbrambenih mehanizama i drugih procesa.

Dakle, ako želite da beli luk jelu da samo ukus, ne obraćajte pažnju na to kako ste ga usitnili i u kom trenutku ste ga dodali. Ali ako želite da maksimalno iskoristite njegovo blagotvorno dejstvo, neka ostane zgnječen desetak minuta i dodajte ga jelu pred sam kraj kuvanja, kako termička obrada ne bi uništila njegove najzdravije supstance.

Pročitajte i koje su namirnice koje nikada ne bi trebalo podgrevati!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.