Beli luk je jedna od najzdravijih namirnica, i lako se dodaje u razna ukusna jela. Ali postoji pravi, i pogrešni način pripreme!
Način na koji će beli luk biti usitnjen bitno menja njegovu hemijski strukturu, pa samim time i dejstvo na organizam.
Ako beli luk iseckate i dodate jelu, nije "dobio" dovoljno vremena da se supstance u njemu koje su najzdravije razviju. Ako ga potom kuvate, zdravi sastojci će biti uništeni.
Beli luk bi zato trebalo zgnječiti, ne iseckati, i potom obavezno ostaviti desetak minuta na sobnoj temperaturi. Ne preskačite ovaj korak, jer se tokom stajanja zgnječenog belog luka u njemu razvija supstanca po imenu alicin, koju telo potom koristi u formiranju odbrambenih mehanizama i drugih procesa.
Dakle, ako želite da beli luk jelu da samo ukus, ne obraćajte pažnju na to kako ste ga usitnili i u kom trenutku ste ga dodali. Ali ako želite da maksimalno iskoristite njegovo blagotvorno dejstvo, neka ostane zgnječen desetak minuta i dodajte ga jelu pred sam kraj kuvanja, kako termička obrada ne bi uništila njegove najzdravije supstance.
Pročitajte i koje su namirnice koje nikada ne bi trebalo podgrevati!
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Partizan razbio Zvezdu i odigrao najbolji meč sezone! Obradovićev tim dominirao, Grobari slavili pred Delijama
Srbija pregazila Dansku i ide na Eurobasket: Blistali Aleksa i Balša, a moglo je i ubedljivije!
Uhapšeno 11 osoba zbog pada nadstrešnice na Železničkoj stanici: Preti im do 12 godina zatvora
Partizan za 55 dana mora da sakupi milione evra: Rasim Ljajić otkrio koliko crno-beli duguju!
Mondo ukrštenica za 21. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!