Svi znamo da ishrana ima jako važnu ulogu u opštem zdravlju čoveka. I baš kao što znamo da preteran unos šećera, masne i takozvane brze hrane, loše utiče na zdravlje, pojedine namirnice veoma moćno deluju na naš organizam.

Poznati ruski TV voditelj i lekar Aleksandar Mjasnikov u intervjuu za TV kanal Rusija 1 govorio je o tome šta ljudi mogu da promene u ishrani kako bi smanjili mogućnost od razvoja opasnih bolesti.

On je istakao da konzumiranje jetre bakalara, haringe, jaja i mleka mogu da smanje rizik od stvaranja malignih ćelija, a ključ je u vitaminu D koji ove namirnice sadrže.

Mjasnikov je pojasnio da 100 grama jetre bakalara sadrži oko 1000% dnevne norme vitamina D, 100 grama haringe sadrži 300%, a jedno kokošje jaje sadrži 22%.

Doktor kaže da vitamin D smanjuje rizik od razvoja teških bolesti, štiti od virusa i uopšteno jača odbrambeni sistem organizma. Međutim, upozorava da nije pametno ni preterivati u unosu vitamina D jer višak u organizmu može da izazove brojne probleme i ima kontraefekat.

Pored namirnica koje je Mjasnikov naveo, vitamin D se unosi i izlaganjem sunčevim zracima, a nalazi se i u džigerici, masnim ribama, buteru, pečurkama...

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.