Jod je veoma važan za naše zdravlje, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko dve trećine populacije Zemlje je izloženo povećanom riziku od bolesti koje nastaju zbog manjka ovog minerala.

Preporučeni dnevni unos u Srbiji je između 150 i 200 mikrograma za odrasle, a za trudnice i dojilje kao posebnu kategoriju, između 200 i 300 mikrograma. Dnevno se kroz ishranu unese oko 80 mikrograma, što nije dovoljno, a posledice mogu da budu ozbiljni zdravstveni problemi, uključujući i gušavost i intelektualni invaliditet.

Jod, inače, ima veoma važnu ulogu u proizvodnji hormona štitne žlezde, a takođe je veoma važan za pretvaranje hrane u korisnu energiju.

Da biste obezbedili organizmu dovoljne količine joda, birajte hranu bogatu ovim mineralom – kravlje mleko, tuna, jaja, meso, kao i, naravno, jodirana so.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.