Potaži ili guste čorbe od barenog i blendiranog povrća popularne su i zimi i leti, tople su zasitne, lako se vare, a nutricionisti ih preporučuju osobama koje imaju problema sa digestivnim sistemom.

Međutim, manje je poznato da ova vrsta jela ima i jednu veliku manu. Kada se povrće ovako priprema dešava se proces koji ne samo da je štetan po liniju, već i zdravlje.

"Kuvano povrće koje je potom samleveno u blenderu, povećava glikemijski indeks namirnice. Odnosno, potaži podižu nivo šećera u krvi brže od bistrih supa koje sadrže komade povrća koje treba žvakati", objasnila je ruski dijetolog Julia Kokolkova.

"Hrana sa visokim glikemijskim indeksom se ne preporučuje onima koji imaju dijabetes ili imaju predispoziciju prema šećernoj bolesti. Iznenadna skokovi i padovi nivoa šećera u krvi su štetni za funkcionisanje pankreasa i, između ostalog, mogu dovesti do gojaznosti."

Problem koji se takođe javlja kod čestog unosa potaža jeste potencijalna intolerancija na mlečne proizvode. Ova vrsta jela se najčešće priprema sa pavlakom ili mlekom, što može izazvati nadimanje kod osoba koje slabije podnose ove namirnice.

"Da biste sprečili visok glikemijski indeks u potažu, najbolje je da mu dodate razne semenke, kao i cele komade povrća ili mesa"“, savetuje Julija.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.