Virus herpes simpleksa prisutan je kod 95 odsto ljudi i broj "srećnika" kojima nikada nije izašao herpes na usni je zaista mali. Postoje i narodni lekovi za herpes, ali i okidači koji će ga učiniti još izraženijim.

Ishrana je faktor kada je herpes u pitanju, pa postoje namirnice koje bi trebalo izbegavati i one koje bi trebalo pojačati u ishrani kada se on pojavi.

Ruski imunolog i alergolog dr Verenika Aleksandrovna rekla je da se infekcija najčešće prenosi poljupcem ili kapljičnim putem, a pojavu na koži "aktivira" pad imuniteta.

Okidači su stres ili uznemirenost, prehlada, grip, dijabetes, intoksikacija, prekomerni unos kafe ili alkohola, početak menstruacije, iscrpljenost ali i nepravilna ishrana i izgladnjivanje.

Uvek bi se trebalo obratiti lekaru kada herpes izađe, i stručnjak će odrediti terapiju antiherpesnim lekovima. Masti i tablete pomažu u smanjivanju neprijatnosti i pojavljivanju erupcija na koži.

Ako imate herpes, unosite namirnice bogate lizinom, koji se nalazi u hrani kao što su nemasno meso, jaja, mlečni proizvodi, jogurt, a izbegavajte namirnice koje sadrže argninin, on je u integralnim žitaricama, čokoladi i orasima.

"Klonite se kisele hrane, kao što su citrusi, paradajz i sve što sadrži sirće. Uključite u ishranu sveže voće i povrće, naročito karfiol, beli kupus, prokelj, crni i beli luk", rekla je ona.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Ruski lekar)