Hrana bogata probioticima često je i odlična osnova raznih jela, jer zbog procesa fermentacije ima jak ukus i pikantnu kiselinu.

Sarma ili podvarak samo su neki od primera gde ćemo kiseli kupus i njegov jedinstven ukus "upariti" sa mesom, suvim mesom ili pirinčem.

Ali, da li na ovaj način unosimo probiotik iz kiselog kupusa?

Nažalost, ne. Žive probiotske kulture uglavnom će biti uništene termičkom obradom i to na relativno niskoj temperaturi, što znači da će sarma koja se krčkala u loncu, ili podvarak koji je dugo bio u rerni, izgubiti najveći deo ovih zdravih nutrijenata.

Ako ne kiselite sami kupus, možda ćete kupiti već ukiseljene glavice, ali znajte i da proces obrade zbog čuvanja može uništiti deo probiotika koji se u njima nalaze.

Fermentisane namirnice zato bi trebalo dodavati pred kraj kuvanja ili ih jesti kao salatu.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.