Hrana bogata probioticima često je i odlična osnova raznih jela, jer zbog procesa fermentacije ima jak ukus i pikantnu kiselinu.
Sarma ili podvarak samo su neki od primera gde ćemo kiseli kupus i njegov jedinstven ukus "upariti" sa mesom, suvim mesom ili pirinčem.
Ali, da li na ovaj način unosimo probiotik iz kiselog kupusa?
Nažalost, ne. Žive probiotske kulture uglavnom će biti uništene termičkom obradom i to na relativno niskoj temperaturi, što znači da će sarma koja se krčkala u loncu, ili podvarak koji je dugo bio u rerni, izgubiti najveći deo ovih zdravih nutrijenata.
Ako ne kiselite sami kupus, možda ćete kupiti već ukiseljene glavice, ali znajte i da proces obrade zbog čuvanja može uništiti deo probiotika koji se u njima nalaze.
Fermentisane namirnice zato bi trebalo dodavati pred kraj kuvanja ili ih jesti kao salatu.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Vezenkov zabija nož u leđa Bugarima: Bomba u Eurobasket 2025, MVP Evrolige menja reprezentaciju?
Temperatura pada na -15 stepeni! Čubrilo otkrio detaljnu prognozu za zimu, evo kada će u Srbiji biti najhladnije
Beograđanka za dva meseca dobila 3 kazne: Otkrivamo na kojim se sve lokacijama na auto-putevima meri brzina
Zvezdin Amerikanac hitno reagovao na pomen otkaza Sferopulosu: Šuter crveno-belih se oglasio na Instagramu
Igrao za Zvezdu i rekao najskuplje "ne" u istoriji evro-košarke! Jedan čovek mu se sada smeje zbog 12 miliona