Na padinama Divčibara raste pregršt lekovitih biljaka, pa je ponekad samo dovoljno izaći u prirodu i sebi obezbediti zdravlje. Međutim, vrlo često nismo ni svesni kakvo bogatstvo imamo, pa se neretko lekovite biljke gaze iako mogu biti veoma blagotvorne.

Jedna od takvih je maslačak koji je prava riznica zdravlja i koristan za mnoge boljke.

"To je biljka broj jedan, ona cela može da se jede, od korena do cveta. Ima nektara, polena, medonosna je i u rano proleće daje najbolju pčelinju pašu. Naročito lekovit je koren koji je pun inulina i može da ima antikancerogeno dejstvo. Maslačka ima svuda, ali nama očigledno nedostaje volje da sami sebi uberemo zdravlje. Ukoliko izađemo u prirodu, iz nje se možemo vratiti samo bogatiji, i to za ono najvažnijem a to je zdravlje", kaže biolog Predrag Petrović iz sela Paštrić nadomak Mionice.

Maslačak može da se jede od korena do cveta
Rina 

Maslačak je biljka koja pored inulina sadrži i velike količine kalijuma, vitamina C, A, B, E i gvožđa. Pored toga, bogat je i kalcijumom, cinkom, natrijumom, manganom, bakarom i magnezijumom.

"U vreme epidemije korona virusa veoma značajnim pokazao se imunitet. A upravo maslačak je taj koji njegovo stanje može da održi na zavidnom nivou. Potrebno je da u blenderu sameljete maslačak, limun i med, smesu držite u frižideru i konzumirate nekoliko puta dnevno i imaćete više snage i bolje stanje imuniteta", rekao je Petrović.

U ishrani se najviše koristi list maslačka, a zbog brojnih nutritivno vrednih fitohemikalija koji sadrži, lišće maslačka se preporučuje kao veoma dobro u ishrani. Salata od maslačka se pravi od sasvim mladih listova koji su ubrani daleko od zagađenih područja.

(MONDO/Rina)