Pasulj, jedna od najomiljenijih namirnica među Srbima, posebno je popularna tokom jeseni i zime. Sa mesom ili bez, čorbast, prebranac, uvek aktuelan "vojnički", u vidu salate... recepta za ovu namirnicu u našoj kuhinji je pregršt.

Osim što je ukusan, pasulj je i veoma zdrav - sadrži vitamine B, C i karoten, kao i dosta kalcijuma i gvožđa. Može biti različitih boja, ali svaka ima visoku energetsku vrednost (100 grama ima 335 kalorija), što mu je i prednost i mana - organizam dugo drži sitim, a s druge strane nije preporučljiv ako ste na dijetalnoj ishrani.

Možda najpoznatija njegova negativna strana jeste što stvara gasove, ali ne treba zaboraviti i brojne koristi - smanjuje loš holesterol i snižava pritisak, dobar je za trudnice, pomaže kod dijabetesa...

Ako volite pasulj, kako da znate da ne preterujete sa unosom? Šta bi se desilo u organizmu ako biste ga jeli svakog dana?

"Pasulj je bogat biljnim proteinima i vlaknima, a vitamini C i B u svom sastavu pomažu usporavanju procesa starenja i sprečavanju stvaranja bora. Redovna konzumacija mahunarki može pomoći u poboljšanju koncetracije i memorije", objašnjavaju stručnjaci sa Klinike Mejo.

"Ali, svakako se ne preporučuje preterivanje i svakodnevni unos ove namirnice. Pored pojačanog nadimanja  i gasova, do kojih dolazi zbog celuloze u pasulju, opasnost predstavlja i povećani rizik od stvaranja kamenja u bubrezima i žučnoj kesi", objasnili su.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.