Stručnjak za dugovečnost Sergej Jang ispričao je kako je saznao da ima povišen holesterol i kako je uspeo da ga spusti za samo šest meseci.

Jang je doživeo poziv za buđenje tokom rutinske kontrole kod lekara, kada mu je saopšteno da mu je ukupan nivo holesterola čak 30 odsto iznad normalnog. Shvatio je da mora da promeni nešto u životu inače rizikuje bolesti, i najpre je dobro pogledao šta jede svakog dana.

Crveno meso

"Sebe sam nazivao mesožderom, svakog dana jeo sam crveno meso", rekao je on.

Počeo je da unosi proteine iz biljnih izvora, a meso nije potpuno izbacio, već ga sada jede jednom u nedelju ili dve.

Istraživanja potvrđuju ovaj pravac razmišljanja, jer je hrana koja sadrži više biljnih proteina povezana sa boljim zdravljem srca, koje je opet povezano sa nižim holesterolom.

Suplementi

Jang se nije "zatrpao" svim i svačim sa police u apoteci, već je pažljivo odabrao jednu supstancu za koju je utvrdio da mu nedostaje, a to su omega 3 masne kiseline.

Studija objavljena u "Žurnalu kliničke lipidologije" potvrđuje da unos omega-3 masnih kiselina može da spusti LDL holesterol, a ovaj nutrijent takođe utiče na srce i krvne sudove.

Vežbanje

Sergej je, tokom pokušaja da spusti holesterol, uglavnom išao na plivanje. A sada tri puta nedeljno ima trening od samo 30 ili 40 minuta, uz fokus na kardio vežbama koje jačaju srce i teraju ga da radi više i brže.

"Svaki pokret je dobar, samo je važno da ga redovno ponavljamo. Ako hoćete da šetate, šetajte, to ne oduzima mnogo vremena i nije naporno", rekao je on.

Za samo šest meseci, holesterol je spustio za 25 odsto. Kada je došao kod lekara na kontrolu, doktor je bio zaprepašćen rezultatima.

Pročitajte i kako spustiti pritisak bez lekova!

(MONDO)