Jedna studija sprovedena u Americi pokazala je da vitamin o kom se malo priča ima važnu ulogu u zaštiti i očuvanju zdravlja srca.

Više od 50.000 učesnika praćeno je tokom 23 godine i utvrđeno je da oni koji su unosili hranu bogatu vitaminom K imaju zdravije srce.

Niste čuli za ovaj vitamin, ili ne znate čemu služi? U pitanju je esencijalna supstanca rastvorljiva u masti koja pomaže u regulisanju zgrušavanja krvi i jača kosti.

"Trenutne preporuke za unos ovog vitamina odnose se samo na neophodnu dozu kako bi krv mogla da se zgrušava, ali sada imamo dokaze da veća količina ovog vitamina pomaže zdravlje srca. Vitamin K štiti srce tako što sprečava da se kalcijum taloži na većim arterijama u telu", objasnila je dr Nikola Bondono, autorka studije.

Vitamin K postoji u dva oblika, i oba se mogu naći u hrani koju jedemo svakog dana, navodi dr Ešli Džordan Ferira, registrovana dijetetičarka.

"Vitamin K1 nalazi se u lisnatom zelenom povrću kao što su spanać, blitva, raštan, kao i brokoli i prokelj. Ako želite da povećate unos vitamina K2, jedite žumanca, maslac, sir, piletinu, jegulje i iznutrice", objasnila je ona.

Ferira je naglasila da se vitamin K2 nalazi i u fermentisanim namirnicama, kao što su kiseli kupus, jogurt, kefir i druge. Ali oprezno s jogurtom, pročitajte savete gastroenterologa!

(MONDO)