Verovatno ste čuli da nije dobro da krevet postavite kraj peći ili radijatora, ne samo što će vam tokom noći biti vruće i znojićete se, već postoje i drugi zdravstveni rizici od prekomerne toplote tokom sna. Stručnjaci kažu da rastojanje između kreveta i radijatora ne bi trebalo da bude manje od jednog metra.

Ukoliko je vaš krevet bliže grejnom telu od ove preporučene razdaljine, lekari upozoravaju da će vaše telo biti izloženo intenzivnoj toploti što će podstaći neke procese. Ovakav "toplotni udar" predstavlja dodatni test za telo, zahtevajući od njega da uloži napor da se rashladi. Ovo, pak, može negativno da utiče na srce, posebno ako je reč o ljudima koji već imaju neko hronično oboljenje i kardiovaskularni sistem im je oslabljen.

"Temperature preko 22-23 stepena Celzijusa negativno utiču na kardiovaskularni sistem, stvarajući dodatno opterećenje na miokard", kažu stručnjaci sa američkog "USA Heart Center",

Dug boravak u zagrejanoj i slabo provetrenoj prostoriji generalno pogoršava stanje organizma čak i najzdravijih ljudi, podsećaju stručnjaci. Kao posledice mogu se javiti pospanost, umor, letargija, umanjena sposbnost za rad i produktivnost, kao i osećaj "magle" u mozgu, a koja se javlja usled neadekvatnog snabdevanja kiseonikom u ovom organu.

Što se tiče spavaće sobe, otvaranje prozora kako bi u nju ušao svež vazduh posebno su važni pre odlaska u krevet. Temperatura u spavaćoj sobi ne bi trebalo da prelazi 16 stepeni.

MONDO