Povišen holesterol sve je češći zdravstveni problem, a još je veći problem što mnogi i ne znaju da imaju da imaju taj problem, pa ne uzimaju ni lekovi koji bi mogli da im pomognu.

Povišenom holesterolu mogu da doprinesu razni faktori, uključujući i godine starosti, konzumiranje alkohola i cigareta, kao i neka hronična zdravstvena stanja. Pored lekova koji pomažu u spuštanju nivoa holesterola, i ishrana može da ima veliku ulogu u tome, a stručnjaci otkrivaju koja namirnica je najgora za povišen holesterol.

"Crveno meso je posebno loše za povišen holsterol", kaže profesor nutricionizma na Univerzitetu na Havajima, Džinan Bana. "Sadrži zasićene masti i holesterol, koji kada se konzumiraju zajedno i u većim količinama, mogu da povećaju nivo holesterola. To takođe povećava i rizik od kardiovaskularnih bolesti", pojašnjava.

Konzumiranje namirnica bogatih zasićenim mastima podstiče telo da proizvodi LDL odnosno loš holesterol u krvi, što za posledicu ima povišen holesterol. Zasićene masti se inače prirodno nalaze u mnogim namirnicama, čak i onima biljnog porekla, ali se primarno nalaze u proizvodima od mesa.

Zbog toga se smatra da smanjenje unosa masnog mesa može da doprinese regulaciji nivoa holesterola. Prema rezultatima studije iz 2020. godine, smanjeno konzumiranje zasićenih masti ne samo da pomaže u snižavanju nivoa holesterola, već smanjuje i rizik od kardiovaskularnih problema za 17 odsto.

Kada je reč o crvenom mesu, bilo je i studija koje su se bavile posebno vezom između ove namirnice i nivoa holesterola u krvi. Studija iz 2019. godine koja je objavljena u žurnalu Food & Function, otkrila je da osobe koje su za duplo smanjile unos crvenog mesa imale su značajno poboljšanje nivoa holesterola. Najveće poboljšanje primećeno je kod učesnika studije koji su na početku imali najviši holesterol.

(MONDO)