U svetu postoji pet takozvanih plavih zona, gde je najveća koncentracija ljudi koji žive 100 ili više godina. Naučnike širom sveta zanima šta to oni rade drugačije u odnosu na ostatak sveta, a jedna od plavih zona je Okinava u Japanu.

Tamošnji stanovnici kažu da je jedna od ključnih stvari, pored zajedništva, osećaja svrhe u životu, i zdrava ishrana. Preciznije, jedna od navika u koju se oni zaklinju je pravilo 80/20.

Prema istraživanju objavljenom u Američkom žurnalu svakodnevne medicine, to znači da stanovnici Okinave za svaki obrok jedu dok nisu otprilike 80 odsto siti.

Ovo je u suprotnosti sa savremenim navikama koje često uključuju prejedanje i ogromne porcije u restoranima brze hrane.

Međutim, od stanovnika plave zone, tj. Okinave možemo mnogo da naučimo o odnosu prema hrani. Kako izveštava zvanični sajt Plave zone, u Japanu se večera tradicionalno smatra preventivnom medicinom, tj. oni jedu da spreče bolesti ishranom, umesto da se leče kada se bolesti jave.

Kada je reč o pravilu 80/20 kojeg se pridržavaju, Okinavljani jedu sporije kako bi dali vremena mozgu da signalizira sitost na vreme i time sprečili prejedanje. Takođe, to ostavljanje od 20 odsto "mesta" u želucu, tvrde naučnici, prave veliku razliku u gojenju ili mršavljenju.

Veličina porcije koju jedu ovi, ali i stanovnici drugih plavih zona, razlikuje se u zavisnosti od obroka. Oni najmanji obrok jedu za ručak ili ranu večeru, a nakon toga ne jedu ništa do sutradan.

Pored zdrave ishrane i ovog pravila, Okinavljani neguju važnost zajedništva, trude se da žive sa svrhom, da smanje stres što je više moguće i da brinu o drugima kad god je moguće.

(MONDO)