Iako sendviči nisu najzdraviji izbor za doručak, mnogi ih ipak jedu jer je to najzgodnije spremiti na brzinu. Šunka je jedan od najčešćih sastojaka tih sendviča, a mnogi je dodaju i omlet, ali kada saznate kako utiče na vaš organizam, razmislićete dvaput pre nego što je sledeći put pojedete.

Najpre, treba istaći da šunka sadrži i neke dobre nutrijente, ali ima izaziva i jednu "nuspojavu" – zadržavanje vode u telu.

Stvar je u tome da se, radi dobro ukusa, šunkama dodaju velike količine soli, a prema podacima koje je iznelo američko Ministarstvo poljoprivrede, u 85 grama dimljene šunke nalazi se čak 830 miligrama natrijuma. Poređenja radi, Američko udruženje za zdravlje srca ne preporučuje veći dnevni unos od 2.300 miligrama natrijuma dnevno, što znači da biste ovom količinom šunke uneli trećinu dnevno preporučene doze soli!

Tako veliki sadržaj soli u ovom suhomesnatom proizvodu dovodi do zadržavanja vode u telu, a simptomi koje izaziva su otečena stopala, članci i šake.

Telo će se samo rešiti viška natrijuma posle nekoliko sati, ali zadržavanje vode može da bude opasnije za ljude koji pate od određenih bolesti. Na primer, visok unos soli može da pogorša zadržavanje vode kod onih koji imaju visok pritisak, time povećavajući pritisak na krvne sudove i povećavajući rizik od infarkta ili moždanog udara. Takođe, visok unos soli može da ubrza gubljenje kalcijuma iz kostiju, što nakon dužeg vremenskog perioda može da dovede do ozbiljnih problema sa kostima.

Iako većina ljudi neće imati nekih tegoba većih od blagog oticanja ekstremiteta usled povećanog unosa natrijuma, važno je da vodite računa o tome koliko soli dnevno unosite kako biste izbegli zdravstvene probleme. A ako jedete šunku ili druge namirnice koje sadrže dosta soli, gledajte makar da ih uparite sa hranom koja ne sadrži mnogo soli.

Takođe, savet je da unosite dosta tečnosti kako bi se eventualni višak soli brže "isprao" iz organizma.

(MONDO)