Svež ili ukiseljen, kupus je namirnica koju nutricionisti gotovo u svakom obliku preporučuju. Sada je posebno popularna, a u Srbiji nema domaćinstva kod koga se makar jednom ne nađe na nedeljnoj trpezi. Ali, ispostavilo se da bi određena grupa ljudi trebalo da ga izbegava u širokom luku.

Prema rečima gastroeneterologa, ovo povrće se ne preporučuje osobama koji pate od bolesti štitne žlezde. To je zbog činjenice da kupus sadrži supstance koje imaju strumogeno dejstvo, odnosno utiču na pojavu gušavosti. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje kupusa znatno povećava potrebu organizma za jodom, a kao posledica takvog dejstva je pojava gušavosti.

Takođe, lekari upozoravaju da pacijenti sa autoimunim tiroiditisom takođe treba da izbegavaju ovu namirnicu.

S druge strane, postoje tegobe kod kojih kupus ima blagotvorno dejstvo. Kiseli kupus se smatra jednim od najboljih prebiotika i odličan je izvor vlakana. Iapostavilo se i da ovo povrće poboljšava varenje i nadoknađuje vitamine. Zbog visokog sadržaja vitamina C važi za odličan antioksidans.

MONDO