Monika Reingel svetski je poznata nutricionistkinja koja često daje savete o zdravoj ishrani i razbija poznate mitove kada je reč o hrani. Ovoga puta otkrila je koje namirnice, iako verujemo suprotno, možemo da jedemo češće, a pritom su bogate vitaminima i mineralima.

Svinjska mast

Među prvim namirnicama na njenoj listi našla sa jedna nama dobro poznata. U pitanju je svinjska mast! Kada su bili mali većina je volela da je jede sa malo soli ili aleve paprike. I niste pogrešili! Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33% manje zasićenih (loših) masti od maslaca, dvaput više onih "dobrih", mononezasićenih i tri puta veći udio omega-3 masnih kiselina. Iako nutricionistkinja savetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi. Takođe, kako BBC piše, svinjska mast je odličan izvor vitamina B i minerala.

Krompir

Ako ste smanjili ili imate želju da smanjite količinu soli koju konzumirate u toku danu, onda bi trebalo da povećate unos kalijuma, savetuju nutricionisti. Jedite sveže voće, povrće i cele žitarice, a jedan od najboljih izvora kalijuma je i krompir.

Crveno meso

Crveno meso, tvrdi Reingel, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga.  Crveno je meso dobar izvor proteina, gvožđa, kompleksa vitamin B, cinka i ostalih nutritijenata, te sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinovog ulja. Onima koji imaju povećani nivo gvožđa u krvi se ne preporučuje!

(MONDO)