Belo meso je omiljena namirnica mnogih Srba - prženo, pečeno, kuvano, može da se sprema na različite načine. Ali, šta posle, kada se sve ne spremi ili ne pojede? Piletinu obično odlažemo u frižider ili zamrzivač, jer u suprotnom može da se kontanimira bakterijama i pokvari. Međutim, važno je i koliko dugo pileće meso može da stoji u frižideru.

Prema Odeljenju za agrikulturu Sjedinjenih Američkih Država (USDA) sirova piletina može da stoji u frižideru od jednog do dva dana maksimalno. Isto važi za ćuretinu i ostalu živinu. S druge strane, termički obrađena piletina u frižideru može da stoji tri do četiri dana.

Čuvanje piletine u frižideru pomaže u usporavanju rasta bakterija, jer bakterije imaju tendenciju da rastu sporije na temperaturama ispod 4 stepeni Celzijusa.

Štaviše, sirovu piletinu najbolje je čuvati u nepropusnoj posudi kako bi se sprečilo curenje njenih sokova i kontaminacija druge hrane. Kuvanu piletinu treba čuvati u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi. A ukoliko želite piletinu da sačuvate više dana, odložite je u zamrzivač.

Sirova piletina može da se čuva u zamrzivaču do devet meseci, celo pile možete da zamrznete do jednu godinu, dok kuvana piletina može da se čuva u zamrzivaču 2-6 meseci.

(MONDO)